Cum alegi destinatia? teiaucumine.ro

Cum planifici o călătorie? - teiaucumine.ro

Din seria “Cum îți planifici o călătorie”: Cum alegem destinația?

Nu cred că sunt cel mai în măsură pentru a da sfaturi celorlalți dar vă pot împărtăși însă din experiența mea, din țepele pe care mi le-am luat sau din bucuriile reușitelor mele. Sunt persoane spontane care decid să plece în vacanțe de azi pe mâine sau persoane ca mine, care plănuiesc totul destul de detaliat.

În momentul în care vine vorba de o plecare, oricare ar fi ea, avem deja sau trebuie să alegem o destinație. Avem deja o destinație atunci când trebuie să ajungem într-un anumit loc cu treabă (muncă, nuntă, vizită de familie, etc.). În planificarea acestor deplasări o să luăm în calcul și alte elemente pe care o să vi le povestesc ulterior. O să mă refer mai jos la situațiile în care nu avem încă o destinație precisă.

Cum alegem așadar destinația?

Luăm în calcul ce fel de experiență vrem să avem. Relaxare totală, aer curat și munte, shopping, plajă și soare, descoperirea de culturi și civilizații, distracție cât cuprinde sau un mix de experiențe. Tu ce alegi?

Vrem să revedem locuri pline de amintiri dragi sau să descoperim un loc nou? Poate că sărbătorești 10 ani de la căsătorie și vrei să-i faci soției / soțului o surpriză și să o / îl duci în locul în care i-ai cerut mâna (sau în care ți-a cerut-o, după caz). Sau poate că vrei să vezi cum e cu plaja Copacabana de care tot ai auzit și nopțile pline cu băutură ieftină și dans până dimineța.

Bugetul de care dispunem. Metropolele sunt mult mai scumpe decât orașele mici, în sezon e mult mai scump decât în extrasezon. Sfatul meu e să căutați informații online despre destinații și să urmăriți materiale video (documentare, vloguri de călătorii). Cel puțin eu așa fac mereu. Acest proces mă face să înțeleg mereu de câți bani am nevoie (adun cât costa drumul până acolo, cazarea, cat de scumpă este mâncarea, ce atracții turistice sunt și cât costă intrarea la ele, dacă am sau nu nevoie obligatoriu de o asigurare).

Ești în sezon sau extrasezon? Degeaba vrei la plajă dacă este iarnă. Mamaia sau litoralul bulgăresc nu se pliază așa că poți alege Asia, ca și exemplu.

Mergi singur/ă sau cu prietenii, familia? Ei ce își doresc? Cine decide până la urmă destinația? Ca să nu ne trezim cu ceilalți bosumflați când ajungem la destinație și să ne tot scoată ochii.

Câte zile ai la dispoziție? Dacă ai doar un anumit număr de zile va trebui să te încadrezi în ele și prin urmare nu poți jongla cu ofertele sau zborurile, în funcție de prețuri. Dacă ai o oarecare flexibilitate, aceasta ar putea fi cheia pentru reducerea cheltuielilor de călătorie.

Cu ce pleci? Avion, tren, autocar, mașină personală?
– La avioane ia în calcul și cât de departe este aeroportul de destinație față de locul în care vrei să-ți petreci vacanța și adaugă la buget și aceste cheltuieli de deplasare.
– La autocar ia în calcul confortul, orele de mers pe drum și dacă ai sau nu rău de drum.
– Când e vorba de mașină personală – vei conduce numai tu sau te va mai ajuta cineva? Reziști să conduci atât? Cum rezolvi cu transportul atunci când o să vrei să bei alcool? Mai trebuie luat în calcul și ce alte cheltuieli de transport sunt necesare (rovinietă, taxe de autostradă) și să avem piese sau cauciuc de rezervă cu noi.

Timp versus activități. Nu se merită să mergi două săptămâni într-un orășel mic pe care l-ai văzut complet într-o zi sau două sau să ajungi la Paris și să vrei să descoperi tot orașul în doar cele două zile pe care le ai la dispoziție.

Alegi o destinație sau mai multe? Poate că dorești să vezi o anumită locație sau poate ai de gând să efectuezi o excursie prin mai multe locuri, așa că trebuie să-ți organizezi bine itinerariul. Și trebuie să potrivești zborurile / mijloacele de deplasare cu orele de check-in sau check-out pentru un confort sporit (să nu stai pe străzi obosit așteptând cazarea la hotel sau avionul spre următoarea destinație).

Cât de periculoasă este destinația și ce riscuri de călătorie sunt. Luați în calcul amenințările legate de terorism, siguranță și criminalitate precum și legislația locală, care poate fi diferită de a noastră (respectarea ei însă este obligatorie). Vă recomand să accesați mereu această pagină a Ministerului Afacerilor Externe ce oferă informații detaliate despre fiecare țară.

Ce tradiții și obiceiuri locale sunt și care pot intra în contradicție cu libertatea ta de expresie și valorile tale fundamentale. Sunt țări în care femeile sunt obligate să poarte jihab sau țări mai puțin ospitaliere cu turiștii gay. În timpul lunii Ramadanului, în țările musulmane nu se bea, nu se mănâncă și nu se fumează de la răsărit până la apusul soarelui. În aceste condiții, turiștilor li se sugerează ca gest de curtoazie să evite consumul de băuturi, mâncatul și fumatul în locurile publice în respectiva perioadă.

Dacă ai sau nu nevoie de viză. Sunt țări în care se poate intra doar cu buletinul, în altele cu pașaportul, sunt țări în care poți obține viza direct la sosire – cu sau fără a completa anumite formulare, cu sau fără a plăti pentru viză – și țări pentru care trebuie să depui din timp la ambasadele sau consulatele acestora cereri, acte și anumite taxe.

Poate că sunt prea multe informații de procesat. Mulți dintre voi cred că le știați oricum. Dar odată intrate în rutină, toate aceste mici detalii fac diferența și, cu siguranță, vor transforma călătoria voastră într-una fără bătăi de cap, stres și probleme de rezolvat din mers iar tot ce veți avea de făcut va fi să vă bucurați și să savurați momentele.

În final, mi-ar plăcea să îți citesc părerea, opinia. Tu în funcție de ce criterii îți alegi destinația de vacanță sau ce altceva iei în calcul?

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *