Manila, prima mea călătorie ca vlogger. Am ajuns în Filipine. Republica Filipinelor este o țară insulară în Asia de Sud Est formată din nu mai puțin de 7641 de insule.
Situată pe malul estic al Golfului Manila, capitala Filipinelor, considerată drept perla orientului, este în ciuda sărăciei unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume.
Pentru turiștii europeni, Manila este o provocare. Am ajuns într-un loc unde puțini se aventurează, majoritatea alegând liniștea insulelor, plaja și distracția stațiunilor. În ciuda atenționărilor despre numeroasele jafuri și răpiri dar și a aerului destul de poluat pe care-l simțim din prima clipă am ales să descopăr cu ochii mei, luând la pas, zi și noapte, orașul.
Capitala Filipinelor, un oraș plin de contraste
Manila este o lume a gusturilor, a mirosurilor și a contrastelor, o lume a sărăciei și opulenței. Te vei obișnui să vezi case locuite, improvizate din carton și zgărie-nori cu peste 60 sau 70 de etaje.
Toate acestea le vei întâlni, ca mai nicaieri, la doar câțiva zeci de metrii distanță. Totuși, am fost de-a dreptul frapat de simplitatea oamenilor. De pofta lor de viață și de zâmbetele pe care le aruncă tuturor, dezinteresați. Filipinezii sunt foarte prietenoși. Și fericiți. Chiar dacă veniturile lor ajung cel mult la 20.000 de pesos filipinezi, circa 350 de euro pe lună. Au trecut prin multe greutăți. De mici, au fost deprinși și educați cu o altă scară a valorilor, punând deasupra familia. Poate și de aceea, mesele se iau, de cele mai multe ori, în familie.
Metro Manila, regiunea metropolitană este formată din 16 orașe în care locuiesc peste douăsprezece milioane de persoane. Oraş cu o istorie impresionantă, Manila se mândreşte cu cele mai importante construcţii istorice.
Fortul Santiago
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice este Fortul Santiago aflat în cartierul Intramuros (orașul dintre Ziduri). Fortăreața a fost construită în secolul al 16-lea pentru apărarea orașului. Este locul unde s-a concentrat puterea militară a coloniștilor spanioli. După încheierea celui de-al doilea război mondial, acesta a fost transformat în Altarul Libertății. Astăzi găzduiește memorialul Jose Rizal, eroul național al luptei împotriva coloniștilor spanioli. Am scris și un articol despre Fortul Santiago, pe care îl găsiți aici.
De vizitat este și cartierul chinezesc, Binondo – pe numele exact. Nu este departe de Intramuros și de Fortul Santiago. Poți ajunge pe jos sau luând o șaretă trasă de cai. Pentru a vizita Chinatown nu trebuie să plătești nimic. Templele budiste și porțile falnice de intrare adaugă un plus de culoare zonei. Dacă-ți place mâncarea chinezească, aici este locul unde poți s-o savurezi. Tot de aici vei putea cumpăra prăjituri, tămâie, medicamente din plante, găluște gustoase dar și… bani de hârtie, speciali, care se ard ca ofrandă strămoșilor. Aceste obiceiuri au loc în timpul festivalului Fantomelor Foamei, în fiecare iulie sau august.
Transportul în Manila
Este foarte cald la Manila chiar dacă nu suntem în sezon. Iar traficul pare a fi un mare haos. Și în toată dezorganizarea asta, localnicii par a se înțelege.
Unul din principalele mijloace de transport este jeepney-ul în care te urci și cobori din mers. Aceste microbuze sunt foarte colorate și împopoționate, reflectând personalitatea șoferului. Ele circulă acoperind ca arie întreg orașul, fiind totodată și cele mai ieftine. Nu au stații. De multe ori, își schimbă traseul, astfel încât ești nevoit să te dai jos. Și să te sui în altul spre direcția dorită…
Tricicletele sunt și ele la mare căutare. Atenție însă la tocmeală. Prețul cerut este de cele mai multe ori dublu sau triplu față de prețul normal. Așa că va trebui să negiciezi.
Cel mai rapid mijloc de transport rămâne metroul ușor. Evită însă orele de vârf. Pe lângă faptul că vei sta la coadă să poți urca în stație, în vagoane vei fi burdușit ca o sardină. Iar asta, evident, doar dacă vei avea noroc să urci în tren.
Noi luam metroul și ne îndreptăm spre districtul Makati. Este o zonă plină de zgârie-nori, clădiri care de care mai impunătoare, reprezentanțe ale marilor firme internaționale și mall-uri imense. La ce am văzut până acum în Manila, parcă am juca deja în alt film.
Makati
Makati este probabil cea mai sigură zonă. Bulevardul principal, Makati Avenue este permanent circulat și plin de paznici la fiecare clădire.
Filipinezii iubesc shopping-ul. Și mall-urile. Într-o țară atât de călduroasă, mall-urile oferă aer condiționat iar aproximativ 90% din populație nu își permite acest lux. Manila are nu mai puțin de 48 de mall-uri de mari dimensiuni. Patru dintre ele sunt în TOP 10 pe plan mondial.
Nici turiștii nu ocolesc mall-urile. Le găsești la tot pasul și an de an apar altele noi. Prețurile sunt clar mai mici. Este locul ideal unde poți cumpăra cadouri pentru acasă, mai ales că aici vei găsi toate firmele cunoscute de tine.
Revenim din răcoarea mall-ului pe străzile înfierbântate unde fiecare încearcă să vândă câte ceva. Țara a avut de suferit de pe urma dezastrelor naturale și a revoltelor răzlețe. Sărăcia și datoriile externe ale țării sunt foarte ridicate. Acest lucru explică numărul mare de filipinezi care trăiesc în afara țării. Corupția este în floare. Așa se face că pe o stradă intens circulată din plin centrul orașului, se confecționează și se vând diplome de studii, permise, și orice alt act ai avea nevoie. False, toate, evident. Iar polițiștii sunt răsplătiți financiar, în văzul tuturor. Evident, fără ca măcar a schița vreun gest de discreție, pentru a-i lăsa pe comercianți în continuare să-și exercite talentul.
Vacanță în Manila. Concluzii
Una peste alta, cert este că m-am îndrăgostit de această lume cu totul altfel. Abia aștept să-mi organizez o următoare călătorie în Filipine la care, dacă dorești, te iau cu mine.
Sunt atât de multe lucruri de spus despre Manila. Eu însă o să mă opresc aici lăsându-vă pe voi să le descoperiți. Sunt Lucian Dunăreanu și ne vom revedea în următoarea destinație. Până atunci, pe curând!
Vă las mai jos vlogul filmat în Manila. Am rugămintea de a mă ajuta să dezvolt acest canal de Youtube, abonându-vă la el. Vă mulțumesc din inimă!
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram
3 thoughts on “Manila, orașul contrastelor”