Este sigur să mergem în vacanță în vara aceasta? Cu toții ne confruntăm în această perioadă cu această întrebare la care nu prea îi găsim răspunsul. Vara se apropie iar pandemia ne-a modificat substanțial viața de zi cu zi.
Unii dintre noi aveau deja achiziționate bilete de vacanță iar alții își făceau multe planuri. Dacă ne-am bucurat că ușor ușor lucrurile vor reveni la normalitatea de dinainte de pandemie, cu fiecare declarație a guvernanților, descoperim că nimic nu e sigur sau predictibil. Sunt zeci de declarații și decizii contradictorii și aeroporturi sau companii aeriene care își anunță prin comunicate de presă redeschiderea zborurilor ca la numai câteva zeci de ore, deciziile să fie reanalizate.
Unii dintre noi, mai norocoși, au reușit să li se restituie banii pentru zborurile sau pachetele turistice achiziționate, alții au intrat în posesia unor vouchere iar, cei mai mulți, încă se chinuie să primească un răspuns de la companiile aviatice sau de turism, copleșite de numărul cazurilor de rezolvat.
Deci cum va fi vara asta? Cum facem să avem totuși clipe de relaxare și totodată să ne simțim în siguranță? Reducând riscurile!
- Unde nu s-ar gândi ceilalți să meargă? Ce destinații nu oferă o atenție deosebită? O stațiune turistică mai puțin căutată va fi un loc mai sigur pentru voi, familia voastră sau grupul de prieteni cu care doriți să mergeți (reducând numărul de persoane reduceți și riscul, știți deja asta).
- Luați în calcul un mijloc de transport cât mai sigur, dacă se poate chiar dezinfectat și igienizat de voi. Puteți alege o excursie în apropiere cu bicicleta sau cu autovehiculul personal. În lipsa acestora, puteți închiria biciclete sau autoturisme sau puteți alege un alt moijloc de transport mai puțin utilizat de ceilalți turiști. Dacă e să vorbim de trenuri sau autocare, alegeți-le pe cele aflate într-un interval orar mai puțin convenabil pentru majoritatea călătorilor.
- Pentru siguranța voastră alegeți excursiile de o zi, astfel încât să vă puteți întoarce să dormiți acasă (este și mai ieftin, nu?).
- Dacă alegeți excursii cu o perioadă de timp mai mare de o zi, încercați pe cât posibil să înnoptați în cortul pe care l-ați luat cu voi, în rulotă sau în apartamente închiriate, cât mai retras posibil de ceilalți turiști. În măsura în care decideți să rezervați cazarea pe AirBnb, Booking sau altă platformă, aveți posibilitatea să discutați anterior cu propietarii și să îi întrebați despre protocoalele de dezinfectare și curățenie pe care le au, despre ce acțiuni întreprind pentru ca zilele voastre de vacanță să fie pe cât posibil cât mai relaxante. Nu strică nici să luați cu voi, pe lângă dezinfectantul de mâini, un dezinfectant pentru locuință, o rolă de hârtie, șervețele umede și să dezinfectați chiar voi zonele cu potențial mare de risc (clanțe, robinete, etc).
- Încercați să luați masa în aer liber, pe plajă sau la umbra unui copac (romantic) în locul restaurantelor închise. Așa vă puteți lua mâncarea deja preparată de voi de acasă, despre care știți în ce condiții a fost gătită. Puteți folosi și terasele restaurantelor (le veți alege pe cele mai puțin pline).
- Luați în calcul o excursie la munte, la aer curat sau pe o bucată de plajă virgină. Vacanțele la țară cred că vor depăși în această vară city break-urile și vizitarea muzeelor sau a obiectivelor turistice, pline de obicei cu alți turiști.
- Și, evident, respectați normele de distanțare socială, spălați-vă des pe mâini și folosiți gelul dezinfectant.
Dacă ai idei în plus de cum putem face ca următoarea noastră excursie să fie mai sigură, aștept să ni le împărtășești și nouă într-un comentariu, mai jos.
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram