Istanbul

Istanbul, Turcia

Trei zile la Istanbul în plină pandemie de CORONAVIRUS

Istanbul, martie 2020 – “Suntem în plină epidemie de coronavirus și mie îmi arde de plimbat… Am ajuns în Turcia unde vreau să văd cum se descurcă autoritățile de aici pentru a preîntâmpina și totodată infectarea populației cu temutul virus. Nu știu cum se face că în acest moment în România sunt 160 de cazuri confirmate cu COVID-19 iar în întreaga Turcie doar 18”.

Așa începea pe 16 martie mica mea escapadă în Istanbul, în plină pandemie de coronavirus. Și prima dealtfel pe teritoriul Turciei, o țară pe care am gasit-o mult mai primitoare decât mă așteptam.

Vezi și: Când se redeschide turismul în Turcia?

Aeroportul din Istanbul. Noul aeroport. Lumea destul de relaxată, completează doar un formular și asta-i tot. Nici măcar scanerele termice deja conectate nu erau folosite. Nu-i coronavirus în Istanbul? Hm…

Biletul pentru Istanbul mi l-am achiziționat înainte de a lua amploare această pandemie de coronavirus în Europa și nu știam ce să fac: să merg sau să îl amân sau de ce nu, să anulez deplasarea. Până la urmă am luat decizia să nu anulez deplasarea și să merg totuși,luând în calcul faptul că numărul persoanelor infectate în Turcia este net inferior celui din România, așa că aici riscurile sunt mult mai mici, cu o observație: în aeroporturi, riscurile sunt destul de mari.

Măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus în Istanbul?

O măsură pe care au luat-o autoritățile de la Ankara este anularea zborurilor din și înspre țările cu un număr mare de persoane infectate cu COVID-19. Acesta este și motivul pentru care aeroportul din Istanbul este aproape gol.

Mă urc într-un taxi și mă îndrept spre centrul orașului, aeroportul fiind la 47 de kilometrii distanță de oraș.

Dacă inițial oficialitățile turce de la Ankara se lăudau că au luat măsuri stricte pentru prevenirea epidemiei de coronavirus, în nu mai puțin de două săptămâni de la confirmarea primului caz de infectare pe teritoriul turc, numărul persoanelor depistate pozitiv a ajuns la 2000. Dintre acestea 40 de persoane au decedat.

Hotelul în care ne-am cazat a fost aproape gol. Străzile erau și ele pustii iar municipalitatea a început să dezafecteze și să ridice băncile de pe străzi. Ca lumea să nu mai stea jos pe ele.

La pas prin oraș

Îmi propusesem să vizitez câteva puncte de interes turistic. Toate erau închise iar toate evenimentele, ca peste tot, au fost anulate.
Un loc des vizitat atât de către localnici cât și de către turiști este aproape gol. Vorbim aici despre Venezia Mega Outlet. Multe dintre magazine s-au închis iar locul pare pustiit.

Locuitorii au fost îndemnați să stea în casă iar barurile, cafenelele, restaurantele dar și magazinele au fost închise. Excepție, cele alimentare. În lipsă de stocuri, vânzarea măștilor a fost restricționată. Pentru a putea cumpăra una trebuie să prezinți o recomandare medicală. Totodată autoritățile au început să efectueze raiduri la depozitele de măști pentru a obliga patronii să semneze contracte de vânzare a acestora către Ministerul Sănătății.

În Turcia este nebunie în momentul de față pentru că foarte multe zboruri s-au anulat.

Blocat în Istanbul

Sunt în camera de hotel și tot încerc să dau telefoane. Foarte multe țări și-au închis granițele și oamenii rămân blocați în aeroporturi. Când am plecat din Cluj către Istanbul mi-am asumat toate riscurile. Am știut că există șansa ca granițele să se închidă, șansa ca zborurile să se anuleze. Dar am sperat că găsesc soluții. M-am gândit că dacă nu o să mai am zborul, poate o să pot merge cu un autocar, un autobuz până în Bulgaria și din Bulgaria în România. Dar trebuie să mă informez dacă nu cumva sunt granițele închise între Bulgaria și România.

Abia azi-noapte am descoperit că zborul meu a dispărut. Efectiv nu-l mai vedeam pe site. Dimineață m-am trezit cu un SMS de la Turkish Airlines anunțându-mă că zborul meu de pe 23 se anulează și se amână pe 26. Asta înseamnă că ar mai fi trebuit să rămân încă trei zile în tot stresul ăsta. În condițiile în care și aici, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Istanbul s-a triplat.

Am tot încercat să sun. Știți și voi cum este să încerci să suni la numerele de telefon ale companiilor de transport. Mai ales în aceste zile. Nu am găsit încă soluții.

“Să văd ce pot să fac. Am văzut că astăzi ar fi totuși un zbor către Cluj dar nu știu cum să-l iau. Nu se poate lua de pe site. Iar eu aș vrea să mut zborul de pe data de 23 (martie) pe astăzi. Să sperăm că o să reușesc”.

Ajung pe principala stradă de promenadă și de shopping a Istanbulului. Dacă înainte (vezi pozele de mai jos) era aproape imposibil să înaintezi în mulțime, acum te poți plimba liniștit.

Veste bună

Între timp primesc și o veste bună care m-a liniștit. Colegii mei din Cluj au reușit într-un sfârșit să ia legătura cu cineva de la serviciul de asistență tehnică de la Turkish Airlines. Așa că acum am zbor. În aproximativ trei ore va trebui să fac check-in-ul la aeroport. Deci trebuie să mă grăbesc către hotel să împachetez totul.

Din cauza noului coronavirus, călătoria mea de o săptămână la Istanbul s-a transformat peste noapte într-una de 3 zile. Mi-am luat la revedere de la oraș și m-am grăbit spre aeroport. Zeci de protestatari din diferite țări strigau că vor să meargă acasă. Zborurile li s-au anulat și s-au trezit astfel blocați în aeroport.

Am trecut de forțele de ordine și de protestatari și ajung la poarta unde lumea este deja pregătită pentru îmbarcarea către Cluj.

Suveniruri din Istanbul

Mi-am luat ca suvenir un set tradițional de cafea și ceai, set ce-l mai văzusem anterior și prin alte țări, unde mi s-a părut însă mult mai scump. De această dată l-am găsit la un preț foarte bun și mi l-am permis (undeva la 50 de lei, în banii noștri). De ajungeți în Turcia, merită să-l achiziționați pentru că o să vă reamintească în fiecare dimineață momentele petrecute acolo:

L.E.: Dupa mult mai mult de 14 zile de auto-izolare voluntară (în momentul în care am ajuns acasă nu erau încă oficial 500 de cazuri confirmate în Turcia ca să fiu nevoit să mă izolez obligatoriu la domiciliu) sunt bine și sănătos, ceea ce vă doresc tuturor. Îmi doresc să scăpăm cât mai repede din toată această situație din care – cu toții – am avut multe de învățat.

Iată mai jos și materialul ce ilustrează video experiența mea relatată anterior. AICI este canalul meu de YouTube la care ai putea să te abonezi pentru noi călătorii. Și pentru a lăsa comentarii. Îți tare mulțumesc că ai ajuns cu cititul până aici 🙂

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

2 thoughts on “Trei zile la Istanbul în plină pandemie de CORONAVIRUS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *