bangkok văzut noaptea de sus

Bangkok noaptea, vedere dintr-un skybar

Bangkok, Veneția estului. Din experiențele mele în Thailanda

Am ajuns în Bangkok, Veneția estului. Nici nu mă așteptam să reușesc să calc vreodată aici. Pornesc să descopăr Thailanda, pământul zâmbetelor.

Thailanda, pământul zâmbetelor. Nici nu mă așteptam să reușesc să calc vreodată aici. Auzisem de la tot felul de amici că au călătorit în Bangkok. Drept să fiu, îi invidiam. Am văzut fotografii și clipuri video pe internet din capitala Thailandei sau cu minunatele plaje. Mi se părea atât de exotic totul dar foarte departe, scump și greu de ajuns. Asta până când am început să mă interesez exact cum se poate ajunge și cam cât costă.

În aeroport, a trebuit să stau aproximativ o oră la coadă pentru a putea primi viza de intrare în țară. Viza de turist pentru o ședere de maxim 15 zile se poate oferi așadar direct la aeroport. Vă sfătuiesc însă să căutați pe internet și să apelați la o firmă de transfer de la aeroport către cazare. Aceste firme, contra unei sume nu prea mari, vă așteaptă la poarta de sosire a aeronavei. Vă ajută și la bagaje și vă transportă către hotel sau locul de cazare. Dar ce este mai important: vă ajută să treceți rapid (fără să mai stați la coadă) de formalitățile de intrare în țară.

Parcul Lumpini din Bangkok

Ajung în Parcul Lumpini din Krung Thep, numele scurt în thailandeză al orașului bangkok. Și am spus scurt pentru că numele complet al orașului are nu mai puțin de 21 de cuvinte, fiind considerat astfel cel mai lung nume de oraș din lume.

Pentru că mai aveam de așteptat până la ora de check-in, am ales să mă relaxez puțin în Parcul Lumpini. Ca mai apoi s-o iau ușor la pas. Denumit așa după locul de naștere al lui Budha din Nepal, parcul, cu intrare gratuită, oferă multă umbră, verdeață și un lac artificial unde vizitatorii pot închiria bărcuțe. Aici este locul unde mulți localnici își țin antrenamentul zilnic. Tot de aici se aprovizionează cu o gură de aer proaspăt, într-un oraș atât de fierbinte și sufocant.

M-am îndreptat apoi spre o casă de schimb valutar. Cele din aeroport nu sunt deloc avantajoase așa că este de preferat să schimbi în oraș. Poți lua cu tine de acasă atât euro cât și dolari. De cele mai multe ori, comercianții acceptă doar cash, deci este bine să fii aprovizionat.

Și că tot vorbim de bani… După ce mulți s-au îmbogățit câștigând la loto, cazurile fiind foarte mediatizate, thailandezii joacă permanent și cumpără bilete din fața templelor. Temple la care, anterior se roagă pentru noroc.

Orașul este foarte mare iar toate obiectivele turistice sunt răspândite pe întreg teritoriul lui cât și în exteriorul acestuia. Ca o paranteză, nu ratați piața de flori sau piața Maeklong, prin mijlocul căreia trece trenul. Metroul ușor (BTS, cum o să găsiți denumirea oficială) este grozav. Se ajunge repede cu el, are aer condiționat și infrastructura se extinde de la an la an. Totuși încercați să nu-l folosiți la orele de vârf. Prețurile biletelor sunt ieftine și fiecare călătorie costă în funcție de lungimea traseului.

Chao Phraya, Bangkok

Chao Phraya, Râul Regilor

Mă dau jos din BTS și o iau pe calea apei spre Palatul Regal. Este reconfortant să te plimbi cu vaporașul pe râu, după câtă căldură a trebuit să suporți pe străzile încinse.

Chao Phraya, acest râu navigabil, a constituit de-a lungul secolelor calea de transport a arborilor de tec și a orezului din sudul țării către Bangkok.

Bazele orașului s-au constituit de-a lungul râului iar apa a fost folosită de-a lungul timpului pentru drenaj, recreere, pescuit și ca sursă de apă.

Gardienii Demoni din Palatul Regal, ce-l protejează pe Buddha de spiritele rele

The Grand Palace, Palatul Regal

Am ajuns la Palatul Regal, un imens complex muzeal, principalul reper cultural și istoric al capitalei. Fosta reședință oficială a regilor, a rămas totuși locul marilor procesiuni și evenimente regale și de stat.

Intrarea în complex este gratuită pentru thailandezi și costă în jur 60 de lei pentru străini iar întreg complexul muzeal se închide la 15.30. Pentru a putea intra este obligatoriu să porți pantaloni lungi și tricouri cu mâneci, fără decolteu, indiferent de sex. Altminteri la intrare vei primi un sarong cu care te vei înfășura. Șosetele sunt obligatorii. Picioarele sunt considerate cea mai murdară parte a organismului și nu vei avea acces să calci cu tălpile goale în zona templelor. Și, atenție: nu se intră încălțat.

Te descalți înainte de a intra în templu

Despre Rege numai de bine…

Chiar dacă țara este o monarhie constituțională, despre rege… numai de bine. Este ilegal să fii nerespectuos față de monarh sau casa regală.

Regele este considerat drept binecuvântat de divinitate iar în întreaga țară este dezvoltat un adevărat cult al personalității. Pe fiecare bancnotă apare fața monarhului și este ilegal să desenezi pe acestea sau să calci, chiar din greșeală, cu piciorul pe bani.

Bangkok și celebrele standuri de street food

Standurile stradale cu mâncare din Bangkok oferă delicioase, ieftine și surprinzătoare preparate. Cum altfel ai putea cunoaște mai bine bucătăria locală dacă nu ai încerca măcar o dată aceste specialități culinare gătite pe loc, în stradă.

Mă surprinde să văd în ce condiții este preparată mâncarea. Ouăle, de exemplu, stau toată ziua, de dimineață și până seara în stradă, afară, la peste 35 de grade. Nu în frigider cum presupunem că ar trebui. Pentru mulți dintre noi pare extrem de periculos să mâncăm ce se gătește în stradă.

Sistemul de sănătate în Thailanda este extrem de scump deci este bine să aveți o asigurare de călătorie. Totodată luați-vă de acasă cu voi câteva pastile ca măsură de precauție și încercați treptat să consumați diversele preparate.

Evident că puteți să vă uitați inițial la condițiile în care sunt depozitate alimentele și la modul lor de preparare. Astfel, alegeți de unde doriți să cumpărați.

Trecând peste aceste temeri inerente pentru un european, veți fi șocați să descoperiți gusturile și aromele mâncării gătite în stradă. O să-mi dați dreptate. Este mult mai bună decât la restaurant. Unele preparate, ce-i drept, nu vor fi pe gustul tuturor. Alegeți-le pe acelea care arată și miros bine.

Piața de street food s-a dezvoltat atât de mult în Thailanda mai ales pentru că toate preparatele au prețuri infime în comparație cu prețurile alimentelor din magazine. De asta localnicii nici măcar nu mai gătesc acasă ci preferă să manânce zilnic în stradă.

Ce se prepară în Thailanda? Află de AICI.

Spectacol tradițional la Teatrul Regal Sala Chalermkrung

Nu rata în Bangkok:

Ca să fiu sincer, inițial nu am fost prea încântat de Bangkok. Murdar în anumite zone, înfierbântat, aglomerat, obositor de la atâtea persoane care încearcă să-ți vândă câte ceva. Însă petrecând timp și obișnuindu-mă cu această lume complet diferită, am început să prind gustul.

Cum apune Soarele, totul se transformă într-un extraordinar spectacol stradal.

Tomboy / Spectacol de drag queen în DJ Station Bangkok

Am fost acolo, în Bangkok

Odată ajuns în Bangkok, nu rata masajul thailandez, cu sau fără finalizare). Vizitează imensele mall-uri și plimbă-te cu un tuk tuk. Negociează prețul înainte să te sui, altfel vei fi surprins de suma cerută. Vizionează un show de drag queen (tomboy cum li se spune în Thailanda) și vizitează piața Patpong. Aici vei putea să-ți cumperi la prețuri derizorii, dacă le negociezi bine, tot felul de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte cu numele unor celebre mărci pe ele. Toate fake.

Asia merită vizitată. Măcar o dată. La început pare atât de altfel, de diferită, dar cu cât o vom descoperi mai bine, cu atât ne vom îndrăgosti și mai mult de ea. Și ne vom dori să o revedem.

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

4 thoughts on “Bangkok, Veneția estului. Din experiențele mele în Thailanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *