Klaus Johannis

De ultimă oră: se redeschide transportul internațional și se deschid plajele și terasele de la 1 iunie

Plajele se vor deschide de la 1 iunie. Tot de atunci transportul rutier și feroviar se va relua. Se vor relua și spectacolele de teatru și se vor redeschide terasele.

Toate aceste informații au fost făcute publice astăzi de către Președintele României, Klaus Johannis.

Iată declarația integrală:

“Dați-mi voie în primul rând să vă spun „La mulți ani!” de Înălțare și de Ziua Eroilor. Am avut o ședință destul de lungă împreună cu Premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei.

“De la 1 iunie se vor redeschide terasele”

În consecință, în continuare atenție, atenție, atenție! În ce privește totuși măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.

“De la 1 iunie se va putea merge la plajă”

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă. Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă.

“De la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber”

Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori. Însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.

“Deplasările în afara localității de la 1 iunie vor fi libere”

În ceea ce privește deplasările în afara localității, de la 1 iunie vor fi libere. Deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina, pe jos sau cu bicicleta din localitate.

În ce privește competițiile sportive, avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar, atenție, pentru sporturile care se practică afară, în aer liber și mai puțin sporturile de contact. Deci sporturile, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact. Și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori.

“Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, așa cum a fost ea planificată”

O temă extrem de importantă pentru foarte mulți părinți și elevi sunt examenele naționale și le-am discutat pe acestea, fiindcă au apărut tot felul de întrebări. Părerea mea a fost că trebuie să-i lămurim pe oameni foarte bine ca să știe ce se întâmplă.

Prima concluzie: examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate deja de câteva săptămâni.

Deci Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie așa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vină copii la școală pentru examen și la termometru să se constate că au febră și nu pot să intre la examen.

Pentru acești copii am considerat că trebuie să găsim o soluție să primească totuși aceeași șansă ca și copiii care pot intra la examen și atunci se va organiza, atenție, vorbesc de Evaluare Națională, deci Evaluarea Națională se ține, începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată. Pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceștia deci pentru motive medicale și de carantină, și numai pentru aceștia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională începând din 29 iunie. Deci repet, Evaluarea Națională se ține cum este planificată.

Pentru cei care sunt însă bolnavi, găsiți cu temperatură, cu febră la intrarea în școală, sau izolați cu familia, sau carantinați, se organizează a doua sesiune.

“Bacalaureatul tot în două sesiuni”

În privința Bacalaureatului, cu siguranță că și aici este posibil să fie copii care au diferite probleme și pentru a putea rezolva pausal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune se va organiza, ca și în alți ani, o a doua sesiune de Bacalaureat, în august. Și acești copii vor putea atunci să participe la a doua sesiune de Bacalaureat în august.

Deci și Evaluarea va avea o doua sesiune dar numai pentru copiii care au fost bolnavi sau izolați sau carantina ți iar pentru Bacalaureat prima sesiune absolut normal. A doua sesiune în august, ca și în alți ani.

În final dați-mi voie să vă repet: dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii, cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des. Vă doresc tuturor multă sănătate!”.

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine . Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook .Poze din călătorii pe profilul de Instagram

2 thoughts on “De ultimă oră: se redeschide transportul internațional și se deschid plajele și terasele de la 1 iunie

  1. Acest site nu va scrie niciodată știri false / titluri false și nu face clickbait.

   Că să vă convingeți:
   Minutul 02.09: “Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă”.

   Video:
   https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-ioannis-de-la-1-iunie-se-deschid-terasele-si-plajele-nu-va-mai-fi-nevoie-de-delcaratie-pentru-a-iesi-din-localitate-1314525

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *