Piata Domului din Milano, vazuta de sus

Milano, Italia - februarie 2020

Ciao, Milano!

Milano, Italia – februarie 2020. Am ajuns în capitala modei chiar înainte de declanșarea pandemiei cu noul coronavirus. Nimeni nu-și închipuia atunci ce urma să vină. Plutea în aer un miros de primăvară timpurie, orașul fremăta și oamenii se bucurau de soare, chiar dacă încă era frig.

Avioanele companiilor low-cost aterizează aproape de Milano, la Bergamo.

De acolo, cu un autobuz ce costă 8 euro pe sens și care se ia din fața aeroportului, ajungi în Milano în aproximativ o oră. Așadar, când programați o deplasare, la bugetul de transport, pe lângă avion, luați în calcul și această cheltuială.

De la Bergamo spre Milano

Autobuzul mă lasă la Milano Centrale. Cu 24 de peroane, această imensă gară are un flux zilnic de 300.000 de călători. Clădirea, spectaculoasă, a fost inaugurată în 1931 pe timpul lui Mussolini și a fost transformată într-un monument care să reflecte puterea regimului fascist.

Mă cazez nu departe de gară. De la geam văd o imensă piață ambulantă despre care aflu ulterior că se organizează de două ori pe săptămână: marțea și sâmbăta. Piața Benedetto Marcello. Italienii pun mare preț pe alimentele proaspete. La această piață vin producători locali cu variate standuri de produse alimentare dar și diferite alte produse. Fructe, legume, paste, brânză, carne, toate proaspete.

Comercianții și cumpărătorii par a se cunoaște. Mulți probabil, vecini pieței, au devenit clienți fideli. Marea varietate de tarabe și atmosfera prietenoasă au transformat piața într-un loc de întâlnire, de socializare, unde toți se poartă ca într-o mare familie. Este interesant să iei aici pulsul adevăratei comunități milaneze.

Am urcat în apartamentul închiriat cu fructe de sezon și ulei de măsline pe care mi l-am cumpărat să-l duc acasă.

A doua zi iau orașul la pas.

San Bernardino alle Ossa este prima locație la care am vrut să ajung. Este un loc mai puțin cunoscut și vizitat de către turiști. Biserica, macabră și sinistră, deține un osuar decorat în întregime cu oase umane și cranii. Ce e cu ele, vă întrebați?

Osuarul a fost construit în în 1210 în apropierea fostului spital Brolo în care se îngrijeau bolnavii infectați cu lepră. Morții din spital erau îngropați aici iar ce vedeți pe pereți sunt rămășițe din aceste cadavre.

Craniile închise de deasupra ușii sunt cele ale prizonierilor executați.
Există și o legendă: în fiecare an, exact pe 2 noiembrie, o fată tânără ale cărei oseminte se găsesc langă altar, revine la viață și ademenește alte schelete într-un dans macabru. Puteți lua în calcul așadar și această dată pentru a vizita Milano.

Domul din Milano

Nu aș fi putut ajunge în Milano și să mă și plimb prin centrul orașului fără ca să ajung aici, în această piață unde este… Domul din Milano, care este cea mai mare catedrală din Italia și a patra ca mărime din lume.

Simbol al orașului, Domul este vizitat de milioane de oameni din întreaga lume. Fascinează cu măreția lui, cu ornamentele în marmură, cu decorurile statuare, turlele și multitudinea de statui atât în interior cât și pe acoperișul acestuia.

Mă îndrept spre Palatul Regal din dreapta Catedralei, locul unde este Muzeul Duomo dar și agenția de bilete. Pentru a vizita Domul în interior cât și pentru a urca pe terasa catedralei, ai nevoie de bilet. După 20 de minute de așteptat, mi-a venit rândul și am reușit să intru în posesia unui tichet de acces. Sunt diferite pachete și am ales, mai comod din fire, să urc pe acoperiș cu liftul. M-a costat cu totul 17 euro. Dacă aș fi ales să urc pe scări ar fi fost 13 euro.

Sus, pe catedrală

Aici, sus, te poți bucura de priveliștea minunată a orașului cu toate clădirile lui reprezentative. Poți totodată admira de aproape turlele și statuile de pe acoperișul bisericii.

Catedrala este costruită în totalitate din marmură albă și are o capacitate de peste 40.000 de persoane. La construcția ei s-a lucrat nu mai puțin de 500 de ani și are peste 3400 de statui. Deasupra altarului se păstrează unul dintre cuiele cu care a fost răstignit Iisus iar Domul rămâne în istorie și drept locul în care, în 1805, Napoleon era încoronat ca împărat al Italiei.

Galleria Vittorio Emanuele

Și că tot am vizitat Domul, ajungem și la Galleria Vittorio Emanuele. Este aproape de Dom. Galeria este considerată unul dintre primele mall-uri din Italia și totodată locul de întâlnire al localnicilor.

Imediat ce a fost terminată, Galleria a devenit faimoasă pentru dimensiunile ei. Ajunși aici, aveți impresia că v-ați întors în timp. Vă vor trezi imediat însă celebrele nume ale brandurilor de lux dar și prețurile produselor.

Dacă doriți să vă întoarceți la Milano, tradiția sugerează să vă învârtiți cu călcâiul pe… părțile intime ale taurului. Gestul aduce noroc, spun localnicii, iar acest învârtit a devenit de mult o tradiție.

Am luat tramvaiul din apropierea pieței Domului și mă îndrept spre un loc drag mie pe care l-am mai vizitat: Scala din Milano.

Scala din Milano

Ajung la Scala, unul dintre marile teatre de operă din întreaga lume a cărei clădire, monument istoric, are o istorie tare zbuciumată.

Teatrul a fost construit pe locul în care se afla Biserica Santa Maria della Scala, demolată de autoritățile vremii. De aici îi vine și numele. A fost distrus într-un incendiu, reconstruit, apoi bombardat în timpul celui de-al doilea război mondial, din nou reconstruit și apoi renovat.
Mă plimb prin sălile încărcate de emoție și istorie. Multe dintre celebrele spectacole au văzut lumina rampei aici. Nabucco, Otello și Falstaff de Verdi, Turandot și Madama Butterfly de Puccini, Norma de Bellini sau Lucrezia Borgia de Donizetti.

Castelul Sforzesco

Castelul Sforzesco este ultimul meu obiectiv turistic programat pentru această călătorie. Din centru se ajunge pe jos. L-am trecut pe listă pentru că știam că este un simbol al orașului, o fostă cetate, construită în întregime din cărămidă în 1300, la acea vreme în afara zidurilor medievale. Astăzi, după renovare, include câteva muzee și colecții de artă antică. În castel se intră gratuit dar pentru a vizita muzeele există anumite taxe de acces.

Las în urmă castelul. Las momentan și amintirile lui februarie 2020, asigurându-vă pe fondul acestor imagini că… totul va fi bine. Milano, ne revedem curând! Eu iau avionul și mă îndrept spre o altă destinație: Tunisia – vezi aici articolul

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

Experiența mea în Milano, la 4 zile de la confirmarea primului caz de coronavirus

1 thought on “Ciao, Milano!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *