Phuket Patong Beach

Plaja Patong din Phuket

O săptămână în Phuket, la 16 ani distanță de la tsunami-ul devastator din decembrie 2004

Phuket, Thailanda. 26 Decembrie 2004, 07:58 ora locală. Un cutremur cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Oceanul Indian, a fost urmat de o serie de valuri tsunami ce au devastat țărmurile a opt țări asiatice. Peste 150.000 de persoane au murit luate de ape iar alte câteva mii sunt date dispărute și acum. În Thailanda valul tsunamic a provocat peste 5000 de victime, jumătate dintre aceștia fiind turiști.

Până la tsunami-ul devastator din 26 decembrie 2004 nu se mai înregistraseră dezastre naturale majore în Thailanda de generații întregi. Un localnic mi-a povestit cum tsunami-ul i-a luat pe sus și i-a omorât 14 membri ai familiei. El s-a putut salva suindu-se într-un cocotier.

Singurele însemne ce mai reamintesc turiștilor despre tragedia din 2004, pe langa memorialele victimelor, sunt indicatoarele de deplasare și evacuare în cazul producerii unui cutremur, pentru că acesta este urmat, de cele mai multe ori de un val seismic, numit și val tsunami.

Din Bangkok în Phuket cu Thai Smile

Pentru a ajunge în Phuket am luat din Bangkok un avion al companiei Thai Smile, un zbor ce avea să dureze o oră și 20 de minute. Aveam să mă îndrept spre ceea ce ghidurile de turism o catalogau drept una dintre cele mai frumoase destinații de plajă din lume. Mă așteptam la nisipuri albe, fine, palmieri înalți și o apă turcoaz, cristalină.

Adevărul este că pozele de pe internet și din reclame pot fi înșelătoare. Dacă în urmă cu 10 ani plajele erau sălbatice, cu apă turcoaz și cu nisip alb, acum ele sunt destul de neîntreținute.

Phuket a devenit în ultimul timp o stațiune extrem de comercială și plină de turiști. Cu toate acestea, dacă excludem plajele cunoscute de toți, insula are și locuri magice, puțin frecventate. Vă recomand să descoperiți plajele Ao Sane, Banana, Kamala și Karon Beach.

Patong Beach, stațiunea preferată de ruși și turiștii europeni

Dintre toate stațiunile insulei Phuket, Patong Beach este cea mai populară zonă turistică. Are o viață de noapte intensă și suveniruri ieftine, pentru care însă trebuie să negociezi prețul. Puteți obține astfel foarte ușor orice obiect pe care doriți să-l cumpărați la jumătate din prețul cerut.

Există și o zonă faimoasă pentru distracție și viață de noapte, băutură ieftină, fete care te invită la ping pong shows și care îți dansează pe bar și la bară, lady boys și drag queen care animează întreaga atmosferă, mâncare și muzică bună.

Toate acestea pe strada Bangla din centrul stațiunii.

Și pentru că tot am vorbit de mâncare, nu duceți fructul dorian în hotel sau chiar în avion. Este strict interzis, datorită mirosului pe care îl emană.

Vechiul oraș Phuket

Cât am stat pe insulă, am avut parte și de ploaie. Așa că nefiind vremea de plajă, am zis că o excursie până în vechiul oraș Phuket nu mi-ar strica. Dimpotrivă, mi-ar prinde de minune. Orașul este mic și poate fi luat ușor la pas. Nu vă ia mult timp să îl vizitați, ci doar câteva ore, cu pauze cu tot.

La tot pasul o să întâlniți case frumos colorate si adevărate opere de artă pe pereții acestora. Am descoperit aici influența arhitecturală europeană. Cum de? Mulți englezi și portughezi făceau comerț aici încă din secolul al 16-lea iar ulterior, odată cu exploatarea minelor, în secolul 18 crește simțitor numărul europenilor, dezvoltând totodată și infrastructura orașului.

fbt

Orașul vechi din Phuket oferă șansa de a cumpăra suveniruri ieftine și de calitate și de a savura gastronomia thailandeză. Aici este și locul pentru un mic respiro la una dintre dichisitele cafenele.

Wat Chalong, templu budist

Las în urmă orașul vechi și ajung la Wat Chalong. Centrul spiritual al Phuketului este de fapt un complex de temple cu numeroase pagode pe care au fost lipite milioane de bucăți de sticlă.

Liniștea rugăciunilor este adesea întreruptă de zgomotul puternic de îndepărtare a spiritelor rele. Aici localnicii vin să se roage și să aprindă lumânări. Inițial am crezut că statuile pe care se lipesc aceste foițe de aur simbolizează anumiți zei din credința religioasă budistă. Surpriză: statuia îl reprezintă pe un localnic faimos ce a câștigat de mai multe ori la loto. Este venerat, credincioșii considerându-l a fi aducător de noroc.

În grămada de bani am văzut și lei românești

Marele Buddha, statuia încă neterminată

Nu puteam să nu ajung și la imensa statuie a lui Buddha ce domină împrejurimile. Înalt de 45 de metri și construit din marmură albă, Marele Buddha este atât de înalt încât nu poate fi încadrat în obiectivele aparatelor foto. De aici, de sus, puteți admira întreaga insulă. Și tot aici o să vă faceți cu siguranță noi prieteni simpatici și deosebit de prietenoși.

Pe maimuțe ar fi bine să nu le enervați, să le faceți poftele și să le oferiți câte ceva de ronțăit. Că de le enervați, vă mușcă. Și fiți cu băgare de seamă la portofele, la aparatele de fotografiat, la telefoanele mobile, ochelarii de soare precum și la orice alt obiect. Hoațe înnăscute, acestea fură tot ce prind.

Din momentul în care ieșiți din aeroport, veți fi întâmpinați și acostați permanent. Unii chiar vor striga după voi. Nu vă speriați însă. Vor fi diferite persoane care vor vrea să vă ofere serviciile lor de taxi sau care se vor oferi contracost să vă facă masaj, cu sau fără finalizare fericită. Alții vă vor oferi cazare, excursii, mâncare sau suveniruri. Nu stați prea mult la povești cu ei și răspundeți politicos.

Nu o să vă povestesc deloc în acest material despre numeroasele excursii, activități și destinații cu vaporașul pe insulele din apropiere. Și asta pentru că am de gând să revin.

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine . Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook . Poze din călătorii pe profilul de Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *