Salata de vinete coapte cu tahini. Nu, nu este Baba Ganoush, Mutabbal sau Baba Ghanouj. Este o delicioasă rețetă vegetariană libaneză. Se poate servi alături de legume crude sau pește. Sau, așa cum am procedat eu, poate fi o răcăritoare salată la care se adaugă castraveți și roșii. O salată așadar cu aromele Orientului Mijlociu. Alegerea vă aparține.
Ingrediente pentru 2 – 4 porții:
- 1 vânătă mare (sau un borcan de vinete)
- 70 g de pastă tahini (se găsește în comerț)
- 60 ml de apă
- 2 lingurițe de suc de rodii
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- o legătură de pătrunjel tocat
- sare și piper
În plus, pentru versiunea de salată: - 3 castraveți mici sau 1/3 castravete Fabio mare
- 90 grame de roșii cherry
Pentru decor: - semințe de rodie
- puțin ulei de măsline
Modul de preparare – Salata de vinete coapte cu tahini
Mai întâi coaceți vânăta. Pentru aceasta, există două variante:
Pe aragaz – se înțeapă vânăta cu furculița în foarte multe locuri (altminteri va murdări toată bucătăria), puneți folie de aluminiu în jurul ochiului respectiv pentru a nu murdări aragazul și puneți vânăta direct pe flacără. Totul durează 12-15 minute la foc mediu, întorcând mereu vânăta cu un clește, fără să vă ardeți.
În cuptor – pregătiți o tavă pe care puneți folie de aluminiu – așa nu murdăriți nici tava -, puneți cuptorul la maxim și băgați vânăta deja înțepată cu furculița. Întoarceți vânăta mereu și când simțiți că este coaptă o scoateți. Poate dura 30-40-50 de minute.
Când s-a răcit suficient de mult încât să nu vă frigă, scoateți miezul într-o sită (de preferat de plastic, în sita metalică se va oxida conținutul și se va face vânăta neagră), lăsând să se scurgă zeama din vânătă.
Tocați mare miezul de vânătă și puneți-l într-un bol mediu. Adăugați pasta de tahini, apa, sucul de rodii, zeama de lămâie, usturoiul, pătrunjelul, apoi sarea și piperul.
Amestecați toate acestea bine cu un tel. Gustați și asezonați, adăugând mai mult usturoi, zeamă de lămâie sau suc de rodii, dacă simțiți că este necesar. Trebuie să obțineți o salată cu arome solide, acrișoare și ușor dulci.
Dacă vreți să adăugați castraveți și roșii, tăiați roșiile cherry jumătăți, pe lungime și castravetele în bucăți medii și băgați-le în amestecul de vinete.
Pentru a servi, puneți compoziția pe un platou întins, presărați deasupra semințe de rodie și picurați puțin ulei de măsline. Se servește cu lipie.
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine . Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook . Poze din călătorii pe profilul de Instagram