Sunt pentru prima oară la Skopje, capitala Macedoniei de Nord. Am trecut de graniță și sunt oficial pe teritoriul lor. Trebuie să recunosc: nu mi-am făcut deloc temele. Nu știu absolut nimic despre Macedonia. Așa că o vom descoperi pe parcurs.
Prima dată să ajung cumva la autobuzul care o să mă ducă în centrul orașului. Sunt puțin debusolat în aeroport. Este mult mai mare decât aeroporturile din România. Și este și o mică problemă. Puține înscrisuri sunt în limba engleză, așa că va fi mai greu să mă descurc. Am învățat pe unde plec să-mi cumpăr câte un SIM din aeroport, dacă nu sunt în UE. Asta fac și aici. Sunt prețuri foarte mari atât la traficul de date cât și la apeluri și sms-uri.
Din aeroport se poate ajunge în centrul orașului cu un autobuz al companiei MANORA Group. Nu este scump, o călătorie costând în jur de 3 euro, adică 180 de dinari macedoneni. Într-un final, ca să nu mai stau să aștept, obosit fiind, am ales să iau un taxi. Prețul călătoriei de la aeroport în centru a fost fix: 1220 de dinari macedoneni, adica 20 de euro.
Este o dimineață frumoasă la Skopje. Și este cald. Am ajuns în noul centru al orașului de unde vom pleca în călătoria noastră.
Alexandru Macedon, statuie impunătoare în noul centru al Skopje
Tot centrul se ridică maiestuos sub patronajul kitsch-ului și al corupției. Este un adevărat șantier. Din 2010, de când s-a început implementarea proiectului #skopje2014 se lucrează zilnic la construirea noului centru. Și odată cu acesta, a unei noi identități naționale. În ciuda sărăciei, lumea iubește luxul.
Este înalt cât o clădire de 8 etaje. Războinicul pe cal ce domină piața din centrul orașului este înconjurat de luminițe multicolore și de lei de bronz. Alexandru cel Mare, cunoscut și drept Alexandru Macedon este subiectul amplelor dispute dintre Grecia și Macedonia. Ambele îl consideră eroul lor național. Ansamblul monumental este opera artistei Valentina Stevanovska, o ilustră anonimă. Ea a primit o comandă (fără licitație, cu dedicație așadar) de nu mai puțin de 2,94 milioane de euro din partea guvernului pentru a construi în tot centrul orașului cîteva zeci de statui. Localnicii spun că în total în Skopje ar fi nu mai puțin de 1000 de statui.
Aeroportul din Skopje Spre vechiul bazar din Skopje Mic dejun tradițional Vechiul bazar din Skopje Statuie în Skopje 🙂 O altă statuie în Skopje
Macedonia și identitatea europeană
Toate clădirile sunt noi. Însă au fost construite în stilurile neoclasic și baroc, guvernanții dorind astfel să demonstreze cumva identitatea europeană a Macedoniei. Pentru asta au adus chiar și autobuze londoneze. Adevărul stă însă dincolo de podul de piatră. În spatele zecilor de clădiri moderne, construite în grabă pe celălalt mal al râului, sunt construcții care ascund moștenirea otomană: băile turcești, piața și moscheele.
Am ajuns în centrul vechi al orașului, acolo unde este vechiul bazar. Este al doilea ca și mărime după cel din Istanbul și cel mai mare din Balcani. Aici este locul unde se întâlnește vechiul cu noul, musulmanii cu macedonenii și orientul cu occidentul.
Pe aleile din vechiul centru al Skopje
A fost o surpriză să descopăr pe străzile din bazar o băutură pe care nu am mai gustat-o de când eram mic: bragă. Delicioasă! Se spune că braga din Macedonia este cea mai bună. Și țin să le dau dreptate.
Luând la pas o străduță pietruită, ajung în vârful dealului la Moscheea Mustafa Pasha, construită în 1492. Cu toate că de-a lungul timpului în Skopje s-au abătut nenumărate catastrofe, printre care și câteva cutremure devastatoare, moscheea nu a necesitat mari reparații. Ea prezintă și acum stilul originar arhitectural bizantin în care a fost construită.
Străduțe înguste și întortocheate în care te poți pierde cu mare ușurință. Suveniruri, antichități, baclava, parfumuri și papuci de casă. De toate poți găsi în vechiul bazar. Cafenelele și restaurantele sunt și ele într-un număr destul de mare iar prețurile sunt medii. Vă recomand ca după o sesiune de cumpărături să savurați o cafea sau un ceai turcesc. Și să vă bucurați de bucatele tradiționale. Ceea ce am făcut și eu.
Ca și concluzii…
Orașul poate fi vizitat într-o zi, maxim două. Se vrea a fi impresionant pentru turiști și asta îl face deosebit. Poate chiar și obositor. Îmi iau la revedere de la străzile înguste din vechiul bazar, cu speranța că voi mai reveni în Skopje.
Pe voi vă provoc să-mi răspundeți la cum vi se pare orașul: plin de kitsch sau plin de măreție?
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram
Imprejurimile sunt si mai atractive acolo, in jurul Skopje. In 30 minute esti la munte.