festivalul maimutelor din Thailanda

Festivalul Maimuțelor din Lopburi

Thailanda: 9 lucruri mai puțin știute de turiști

Thailanda este cunoscută la nivel mondial pentru localnicii zâmbitori sau pentru plajele cu apă turcoaz. Sunt însă atâtea lucruri interesante și neștiute despre Thailanda. Tragem cortina și descoperim lucrurile bizare, interesante și distractive, ciudățeniile și lucrurile mai puțin știute despre această țară.

În fiecare an are loc În Thailanda un festival dedicat maimuțelor

În luna noiembrie se organizează anual o petrecere a maimuțelor Lopburi, găzduită în fața templului Pra Prang Sam Yot din provincia Lopburi. Localnicii invită peste 600 de maimuțe la sărbătoare cu un bufet de peste două tone de mâncare, pregătită cu drag. Meniul maimuțelor este format din orez, fructe tropicale, salată, cârnați la grătar și chiar și înghețată. Festivalul este găzduit din convingerea că norocul va apărea din tratarea cu respect a animalelor blănoase. Localnicii o fac și ca mijloc de a mulțumi maimuțelor pentru aportul lor la turismul din oraș.

Gemenii siamezi s-au născut în Thailanda

Chang și Eng Bunker, primii gemeni siamezi cunoscuți, s-au născut pe 11 mai 1811, într-o provincie din apropiere de Bangkok, în Regatul Siam, astăzi, Thailanda. Gemenii s-au căsătorit cu două femei diferite, care erau totodată și surori. Fiecare cuplu a dat naștere la mai mult de zece copii. La început au locuit împreună și au împărtășit un pat suficient de mare pentru patru persoane. După câțiva ani însă, cele două surori au început să se certe și astfel s-au format două gospodării separate. Frații siamezi au trebuit să doarmă câte trei nopți consecutive în fiecare casă, până la moartea lor în 1874.

Aici a apărut Red Bull

Faimoasă în toată lumea, populara băutură energizantă, Red Bull s-a născut în Thailanda. Bazele acesteia a fost Krating Daeng, o băutură energizantă dulce, fără acid. Ea a fost vândută în toată țara precum și în toată Asia din 1976 de către Chaleo Yoovidhy. Mai târziu, în 1987, un antreprenor austriac pe numele lui Dietrich Mateschitz a modificat ingredientele pentru a se potrivi mai bine gusturilor occidentale. Și astfel s-a născut Red Bull.

Thailanda în cifre, pe scurt

În Thailanda există 1.430 de insule, 35.000 de temple și aproape 67 de milioane de oameni. În fiecare an, aproximativ 6 milioane de turiști vizitează țara. Există 11 milioane de vizitatori nerezidenți (locali și străini) ce vizitează anual Bangkok, capitala țării.

Și pentru cititorii interesați de geografie: Thailanda are frontiere cu patru țări diferite: Myanmar, Laos, Cambodgia și Malaezia. Și, în sfârșit, care este cea mai exportată cultură din Thailanda? Orezul, desigur!

Este casa unei delicatese ce are un preț exorbitant. Delicatesea este făcută din… salivă.

Supa din cuiburi de rândunică este o delicatese făcută din cuiburile a două specii de păsări asiatice. Cuiburile lor însă sunt construite din saliva ce se întărește în contactul cu aerul. În Asia comerțul cu astfel de cuiburi este foarte profitabil. Un kg de astfel de cuib costă undeva la 1500 – 2000 dolari americani. Supa realizată din aceste cuiburi are reputația de a menține tinerețea și de a îmbunătăți performanțele sexuale și concentrarea.

Respectul pentru familia regală este un lucru extrem de serios

În Thailanda, familia regală este adorată și respectată profund de cetățenii săi. Este strict împotriva legii să critici un membru al monarhiei. Țara are legea “lèse majesté”, ceea ce înseamnă că orice act lipsit de respect făcut față de rege, regină sau moștenitorii regali este pedepsit cu închisoare pentru trădare.

Popularul film de Hollywood, „The King and I” a fost chiar interzis în cinematografele thailandeze. Se considera a fi împotriva legii. Ziua Mamei și a Tatălui în Thailanda sunt, de asemenea, sărbători pentru rege și regină, mai degrabă decât pentru o mamă și un tată. Sunt celebrate la nivel național de către thailandezii. În cele din urmă, în capitala Bangkok, pasarelele pietonale și metroul aerian se opresc dacă un personaj regal va trece pe sub platformă. Acest lucru se întâmplă pentru că niciun laic nu ar trebui să treacă vreodată deasupra capului regalității.

Numele de ceremonie al orașului Bangkok este cel mai lung nume din lume

Nu numai că Bangkok, capitala thailandeză este cel mai mare oraș al Thailandei. Și o zecime din întreaga populație thailandeză locuiește în Bangkok.

Alcătuit din cuvinte de rădăcină pali și sanscrită, numele ceremonial al orașului Bangkok conține nu mai puțin de 21 de cuvinte: “Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit”.

Numele înseamnă “Orașul îngerilor, mare oraș al nemuritorilor, orașul magnific al celor nouă pietre prețioase, scaunul regelui, orașul palatelor regale, casa dumnezeilor întrupați, ridicată de Visvakarman, la îndemâna Indra”.

Thailanda găzduiește un pește care poate merge pe uscat

Construit ca niciun alt pește din lume, Cryptotora Thamicola este cunoscut sub numele de peștele orb și urcă în cascadă. Își folosește cele două aripioare din față și cele două înotătoare pentru a se propulsa în cascade. De fapt, se târâie pe uscat la fel cum ar face orice animal cu patru picioare. Acest lucru este destul de remarcabil, deoarece adaptările scheletice ale Cryptotora thamicola pentru mers nu au fost observate până acum la ceilalți pești.

În timp ce anatomia peștilor de peșteră este descrisă ca fiind “asemănătoare cu salamandra”, el este de fapt o rudă îndepărtată a peștilor de aur.

Este lipsă de respect să atingi capul cuiva

În cultura thailandeză, capul este considerat a fi cea mai importantă parte a corpului. Drept urmare, nimeni nu ar trebui să atingă niciodată capul altei persoane, nici măcar al unui copil.

În semn de respect și recunoaștere, thailandezii încearcă adesea să își țină capul mai jos decât capul oricui mai în vârstă decât ei înșiși sau al oricui într-o poziție mai înaltă.

La capătul opus al corpului, picioarele sunt considerate murdare. Sunt considerate simboluri ale atașamentului față de pământ, care este o cauză a suferinței și a luptei umane. Din acest motiv, picioarele trebuie să fie întotdeauna ascunse. Dacă stai așezat, picioarele nu trebuie să fie îndreptate către o altă persoană sau către orice statuie din temple.

Vezi și: Experiențele mele în Bangkok, capitala Thailandei.

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

1 thought on “Thailanda: 9 lucruri mai puțin știute de turiști

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *