Moscheea Al-Zaytuna din Tunis

Tunisia, Poarta spre Orient

Am mers să descopăr Tunisia, cu oamenii și frumusețile ei. Dincolo de titlurile din media internațională despre “Revoluția de iasomie” ce a declanșat amplele acțiuni de protest intitulate drept “Primăvara Arabă” (din țările arabe ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord), dincolo de atentatele teroriste sinucigașe precum și de faptul că în România avem mulți turiști tunisieni, despre cea mai occidentală țară a Africii abia dacă se vorbește.

Însoțiți-mă în această călătorie! Vom vedea câteva locuri frumoase, vom gusta preparate tradiționale tunisiene și vom cunoaște câțiva localnici și îndeletnicirile lor.

Am fost acolo! Ce este de vizitat în Tunis, capitala Tunisiei

Cu o istorie zbuciumată, Tunisia a fost supusă de-a lungul timpului la multe încercări. Toate acestea însă au făcut din cea mai mică țară a Africii de Nord un stat puternic, astăzi cel mai prosper din regiune.

Poate că preferați o vacanță plină de relaxare la plajă. Sau poate că vreți să vă rătăciți și să descoperiți monumentele din epoca romană. Această țară din nordul Africii le are pe toate.

După câteva zile în care am vizitat Milano, îmi fac bagajele și mă îndrept spre aeroportul Milano Malpensa. De acolo sunt zboruri ale companiei TunisAir către capitala Tunisiei.

Aeroportul Carthage, Tunisia

Sunt șase aeroporturi în Tunisia iar eu tocmai ce am aterizat pe Carthage, cel mai aproape de capitala țării, Tunis. Turiștii români nu au nevoie de viză în Tunisia pentru o perioadă de 90 de zile. Aici voi schimba bani, (puteți lua cu voi euro sau dolari) și îmi voi cumpăra un SIM cu număr.

Aflată la o aruncătură de băț de Europa, Tunisia se află pe coasta Mediteranei, la jumătatea distanței dintre Oceanul Atlantic și Delta Nilului. Tunis, orașul spre care mă îndrept, capitala Tunisiei, are sute de monumente istorice și peste un milion de locuitori.

Tunisienii sunt prietenoși și amabili. Nu ezită să ofere sfaturi sau ajutor oriunde ai merge. Nu îi vezi niciodată că se grăbesc și se pare că pentru ei există întotdeauna suficient timp pentru toate. Limba oficială este araba dar majoritatea localnicilor vorbesc atât arabă cât și franceză.

Medina din Tunis. Am fost acolo!

Vechiul centru aflat între zidurile istorice, Medina, acest labirint de străzi și alei vechi, face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Medina este casa tuturor acestor comercianți, din generații în generații, ce vând aproape totul: de la încălțăminte la narghilele (shisha, cum li se spune în lumea arabă). Peste 700 de monumente sunt în această zonă. Palate, hammamuri, moschei și școli unde se studiează Coranul, toate decorate cu dale, structuri sculptate și coloane de marmură.

În mijlocul Medinei este și Moscheea Al-Zaytuna. Aceasta este cea mai veche din țară și are un minaret de 141 de metri înălțime. Puteți vizita o mică zonă a acestei frumoase moschei. Asigurați-vă însă că aveți o ținută sobră înainte de a intra în interior. Aici l-am întânit pe Bilel Ben Hassinee. Aflând că sunt din România, a început să-mi povestească cu multă frenezie despre Ceaușescu și Gică Hagi. Prietenos din fire, se pare, s-a oferit să îmi facă un tur gratuit al aleilor întortocheate ale Medinei. El înainte, într-o engleză nu prea strălucită, și eu încercând să mă țin după el.

Este o experiență autentică să te plimbi și să te pierzi prin acest labirint. Încercați să ignorați insistențele cu care comercianții vor să vândă produsele lor iar dacă doriți să cumpărați ceva, negociați înainte. Aveți din plin de unde cumpăra ceva rapid de mâncare sau suveniruri. Sunt totodată o sumedenie de restaurante și cafenele sau ceainării tradiționale.

Covor berber – suvenir autentic tunisian

Suvenirurile tipice ce pot fi aduse din Tunisia ar fi obiectele din cupru și bronz, condimentele sau, de ce nu, unul dintre covoarele berbere, țesute manual. Fiecare dintre aceste covoare berbere spune câte o poveste iar la obținerea culorilor sunt folosite doar condimente și plante. Roșul este obținut din henna, galbenul din șofran, verdele din măslinele verzi iar albastrul din indigo sălbatic, îmi povestește un comerciant local de covoare.

Palais Bayram, hotel de lux în mijlocul Medinei

În Medina am descoperit o clădire cu totul specială: o bijuterie arhitecturală din secolul al 18-lea, astăzi hotel de lux de 5 stele. Palatul Bayram este ultima reședință a Marelui Muftiu otoman și este, în sine, un muzeu locuibil. Lemnul pictat, tavanele din cofră, marmura și faianța, toate sunt originale și recondiționate. 16 camere, un restaurant, grădini interioare și un hamam, toate sunt puse acum la dispoziția acelora ce doresc să trăiască câteva zile experiența unui palat cu iz oriental.

Intrarea și ieșirea din Medina se fac prin două porți, una fiind Bab el Bhar – o poartă din piatră construită în anii 1800 de către francezi pentru a marca granița dintre Orașul Vechi și cel nou.

Centre Ville sau Ville Nouvelle cum a fost denumit în secolul al 19-lea este noul centru, construit și dezvoltat de francezi, care au ales să schimbe astfel centrul orașului.

Bucătăria tunisiană

Și că tot m-am plimbat atât de mult, mi s-a făcut foame. Am ales, fără să vreau, tot intrând din curiozitate și vizitând zonele mai puțin perindate de către turiști, un loc destul de retras, un restaurant cu specific local.

Bucătăria tunisiană oferă o varietate de gusturi și combină elemente din bucătăria turcă, franceză și mediteraneană. Ei nu servesc carne de porc, deoarece este o țară musulmană, dar veți constata că năutul este o alternativă excelentă. Fructele, legumele și măslinele sunt prezente în majoritatea meselor.

Preparatul des întâlnit este couscous-ul (cușcuș-ul), servit de obicei cu o tocană deasupra. Poate fi consumat atât cald cât și rece și are un gust diferit în fiecare restaurant.

Nu ratați să gustați:
Brik – un produs de patiserie subțire foarte crocant cu un ou întreg înăuntru, pătrunjel, ceapă și uneori carne. Este foarte gustos ca starter și ieftin.
Salata tunisiană – salată verde, ardei gras, roșii, ceapă, măsline, ridiche toate tocate mărunt și amestecate cu ton.
Harissa – pasta lor tradițională de chili, foarte picantă (uneori mai puțin picantă, cu morcovi sau iaurt) și servită cu pâine la aproape fiecare masă.

Revoluția Iasomiei

Piața Kasbah, unde ajung în plimbarea mea, joacă un rol important în istoria recentă a Tunisiei. Este locul unde au avut loc protestele din timpul Revoluției din 2011. Clădirile guvernamentale sunt aici un amestec interesant de arhitectură.

Pe 14 ianuarie 2011, dictatorul tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost nevoit să renunțe la putere. Asta în urma unor revolte ce au izbucnit încă din decembrie 2010. Catalizatorul revoluției a fost un tânăr vânzător stradal, Mohamed Bouazizi, care și-a dat foc. Așa s-a gândit să protesteze împotriva corupției, a libertății de exprimare, a șomajului dar mai ales a condițiilor de trai. În urma protestelor, președintele a demisionat și a fugit din țară după 23 de ani de putere. Revoluția Iasomiei, această primă acțiune de protest din Tunisia a fost începutul Primăverii Arabe, al manifestărilor de protest din țările arabe ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord.

Cât de sigură este Tunisia pentru turiști?

Reputația Tunisiei a fost afectată în continuare de o serie de atacuri teroriste încă din 2015, în culmea campaniei internaționale de luptă împotriva ISIS. Aceasta a determinat o revizuire majoră a inițiativelor anti-terorism.

În comparație cu multe alte state care, din fericire, nu au avut parte de astfel de incidente tragice, Tunisia a sporit măsurile de siguranță impuse pe străzi dar și în hotelurile și obiectivele turistice, astfel încât astăzi a devenit o destinație de vacanță care-și concentrează atenția pe protecția oamenilor.

Scap de agitația orașului și mă îndrept spre nord, spre La Marsa, fosta capitală de vară. Aici, chiar dacă sunt în extrasezon, mă bucur de soare și de sunetul mării până-mi atrage atenția un dromader, o cămilă.

Muzeul Bardo

Un alt fost palat, cel în care locuia fostul guvernator francez, este astăzi muzeu: Muzeul Bardo, unul dintre cele mai importante muzee din regiunea nord-africană și care documentează istoria zbuciumată a Tunisiei. Aici puteți descoperi cum tunisienii iși construiau coloratele mozaicuri, despre rădăcinie arabe ale oamenilor și cum capitala sa a fost cândva unul dintre cele mai bogate oraș. Permiteți-vă două ore să rătăciți pe podelele impresionante admirând mozaicurile și statuile.

Scurtă vizită în Sidi Bou Said, Tunisia

Unul dintre cele mai pitorești orașe din lume, Sidi Bou Said se află la o scurtă plimbare de La Marsa. Această frumoasă localitate, cu vedere la mare, este un Mecca pentru artiști.

Aici intru în Dar El Annabi (Casa lui Annabi), fosta reședință de vară a Muftiului Mohamed Annabi unde se poate admira biblioteca familiei, sala de rugăciuni, apartamentele, saloanele, grădina andaluză și terasa ce oferă o vedere panoramică a Golfului Tunis și a tuturor teraselor din împrejurimile Sidi Bou Said.

Arhitectura este ideală pentru climatul local, cu străzi inguste, răcoroase vara și călduroase iarna. Nu întâmplător toate casele sunt albe și cu porți albastre, tema fiind introdusă de artiștii francezi încă din 1920. Care să fie motivul practic? Albul protejează interiorul caselor de căldură iar ușile albastre alungă insecte.

În week-end, străzile pietruite sunt pline de localnici care se bucură de ceaiul de mentă. Și asta vă și recomand: Sorbiți un ceai de mentă pe una dintre terase admirând priveliștile Mării Mediterane înainte de a arunca o privire în Ennejma Ezzahra, (Casa Baronului), o fostă reședință a palatului, cu împrejurimi încântătoare.

Cu ce gânduri ne reîntoarcem acasă

Dacă doriți să cumpărați un suvenir o puteți face plimbându-vă pe la tarabele colorate din piață. Aici prețurile sunt destul de mici.
Fondată de berberi și controlată pe rând de fenicieni, romani, arabi, musulmani, otomani, spanioli, francezi și germani, Tunisia a luat câte puțin de la fiecare. Ea oferă astăzi un melanj între tradiție și modernism. Acest amalgam de cultură, istorie, mâncare bună și oameni calzi m-a convins! Voi reveni să descopăr și mai bine în viitoarele călătorii această surprinzătoare poartă spre orient.

Tu ai fost în Tunisia?

Mi-ar plăcea să ne cunoaștem și să-mi împărtășești opiniile și experiențele voastre de călătorie, mai jos, în comentarii.

În final vă invit să vă abonați la canalul de Youtube #teiaucumine pentru noi materiale video.

TUNIS, partea 1: Aflu ce este Medina, fac cumpărături și dau peste oameni prietenoși.

TUNIS, partea 2: Mâncare delicioasă și scurte vizite în Sidi Bou Said și La Marsa. Cât de safe este pentru turiști capitala țării? Ajung și la muzeul Bardo unde a avut loc un atentat sinucigaș cu bombă.

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

1 thought on “Tunisia, Poarta spre Orient

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *