Istanbul – Tot ce trebuie să știi înainte de a ajunge

Bine te-am regăsit! Dacă în ACEST MATERIAL – CLICK AICI te luam cu mine în pandemie în Istanbul, de această dată o să fac o listă cu lucruri mai puțin știute despre Turcia și cu tot ce trebuie să știi înainte de a ajunge în Istanbul, informații pe care este bine să le știi înainte de a ajunge în această țară de-a dreptul fabuloasă, cu oameni minunați, o țară plină de peisaje de-ți taie răsuflarea, cu o istorie și cultură tare bogată.

M-aș bucura să te abonezi la canalul de YouTube #teiaucumine, lucru care m-ar putea ajuta în dezvoltarea lui iar dacă ai și tu alte sfaturi pentru o călătorie în Turcia, te rog să le lași mai jos, în comentarii. Să pornim la drum!

🇹🇷 Turcia este singura țară pe două continente. Strâmtoarea Bosfor din Istanbul leagă Europa de Asia. Așadar de ajungi la Istanbul, bifezi pe harta ta de călătorii două continente.

🇹🇷 Pentru a ajunge din România în Turcia ai nevoie de pașaport (inclusiv unul temporar) însă nu ai nevoie de viză. În această perioadă, se cere la sosire un rezultat negativ la testul covid însă turiștii nu sunt supuși carantinării. Din martie 2021, pasagerii curselor aeriene au obligația de a completa un formular de intrare pe baza căruia se va emite un cod HES, cod în baza căruia turiștii vor putea avea acces la transportul intern, la cazare și în marile magazine. Mai multe amănunte oficiale găsiți AICI.

🇹🇷 Limba oficială este turca însă peste tot te vei putea descurca în engleză. De multe ori te vei putea exprima chiar în română, mulți comercianți cunoscând limba noastră.

🇹🇷 Moneda națională este lira. Sunt case de schimb valutar, mai ales în sudul țării, de unde poți cumpăra lire dar mai simplu este să schimbi din euro sau dolari direct acolo, la casele lor de schimb valutar din oraș. Întreabă întotdeauna înainte dacă se percepe vreun comision și verifică cursul valutar. Lira se depreciază destul de repede, așa că ține banii în altă valută, nu păstra lirele de la o excursie la alta. Peste tot se poate plăti și cu cardul sau chiar în euro și dolari.

🇹🇷 Cazarea are prețuri diferite în funcție de calitatea locației, de serviciile oferite dar și de anotimp. Iarna prețul este la jumătate față de cel practicat în sezonul estival.

🇹🇷 Ca am ajuns la plăți și vânzători: comercianții, cum am mai spus și în alt material, mi s-au părut enervant de sâcâitori și stresant de prietenoși. Toți te vor întreba de unde ești și îți vor spune câteva cuvinte sau expresii pe care le-au învățat din limba ta. Când le răspundeam că sunt din România, îi și auzeam: “Ce faci? Bine!” Și îmi povesteau de Gică Hagi. Vor trage de tine să le vezi marfa. Odată intrat în prăvălia lor, te invită la un ceai și nu te vor lăsa să pleci. Îți vor prezenta toată marfa și tot va trebui să cumperi ceva.

🇹🇷 Am și câteva ponturi: când vizitezi bazarele, nu cumpăra de pe aleile principale. Datorită chiriilor, au cele mai mari prețuri. Și nu intreba niciodată “how much”! Neguțătorilor le place să negocieze, nu să ofere informații. Negociează. Prețurile reale sunt cam un sfert sau o treime din prețul anunțat inițial.

🇹🇷 Repet: Mulți comercianți știu română. Atenție ce vorbiți în română în preajma lor. Poate fi un dezavantaj sau vă puteți folosi de această informație pentru a o transforma într-un avantaj.

🇹🇷 Evită să faci cumpărăturile din zonele turistice din Istanbul (Sultanahmet sau Taksim). Calitatea produselor este proastă, sunt multe produse fake iar prețurile sunt mari, ca pentru turiști. La fel și cu mâncarea. Cu excepția unor restaurante de top, în zonele turistice mâncarea nu este la același nivel și la aceeași calitate cu cea pe care o mănâncă localnicii. Dacă vrei să simți savoarea preparatelor autohtone, tradiționale, mănâncă din zonele mai puțin frecventate de turiști și intră acolo unde este lume mai multă, semn că bucătăria e bună.

🇹🇷 Când ești în zonele turistice din Istanbul sau din întreaga Turcie, evită persoanele care vor să te abordeze într-o manieră prietenoasă. Dacă ești turist și mai ales dacă ești singur, poți fi abordat și invitat, prietenește, la o bere, la un ceai sau la o cafea. Te duci pentru că îți place să cunoști localnici, să îți povestească despre viața și modul lor de a trăi, pentru că vrei să te integrezi și să trăiești ca un localnic. Iar când vine nota de plată te vei trezi cu o notă de plată de sute de euro. În cafeneaua sau barul respectiv cel care te-a invitat are mai mulți prieteni care, cu toții, așteaptă să plătești nota. Imaginează-ți ce se întâmplă dacă nu o faci. Poliția știe de aceste practici și totuși nu a făcut mai nimic până acum.

🇹🇷 Nu comanda niciodată într-un restaurant în care chelnerul nu îți va aduce meniul. Sunt multe locații în care ospătarii, tare prietenoși, te vor întreba cam ce vrei să mănânci și îți vor propune ei. Tu neștiind prețurile practicate, nota de plată va fi umflată. Umflată…

🇹🇷 Dacă ești fan sau ai apucat întâmplător să te uiți la telenovelele sau dramele turcești, ai observat că toți se descalță la intrarea în casă. Așa trebuie să facem și noi, este tradiție la ei.

🇹🇷 Internetul pe întreg teritoriul țării este destul de prost. Iar să folosești cartela ta de acasă este enorm de scump. Am avut întotdeauna probleme cu internetul în Turcia atât în orașele mari cât și în stațiunile turistice. Internetul oferit de hoteluri este și el slab. Este bine să îți achiziționezi o cartelă locală și să îți alegi o ofertă potrivită de la una din cele 3 companii: Turkcell, Turk Telecom sau Vodafone. La achiziție o să ți se ceară pașaportul și toate datele vor fi înregistrate. La plecare din Turcia nu arunca cartela. Ia-o cu tine sau distruge-o, să nu ajungă pe mâna altuia și cine știe cum să se folosească de ea. Tu vei fi tras la răspundere.

🇹🇷 Nu te aștepta să se oprească mașinile când vei vrea să treci strada, chiar dacă o faci prin locurile semnalizate cu trecere de pietoni. Nu se vor opri. Așa că va trebui să te strecori printre ele cu mare atenție.

🇹🇷 Downloadează-ți aplicații de taxi: Uber, BiTaksi sau iTaksi. Vei ști exact pe unde trebuie să te ducă și cât costă. Ca peste tot, sunt mulți șoferi care, odată ce ești turist, te vor plimba mai mult decât trebuie, pe banii tăi. Sau folosind gps, poți să verifici mereu de pe telefonul tău dacă traseul pe care o ia taximetristul este în direcția corectă sau nu.

Cam acestea sunt sfaturile mele. Dacă ai întrebări, le poți lăsa mai jos în comentarii. Iar dacă ai și alte sfaturi pentru ceilalți, chiar te invit să le scrii. Îți mulțumesc și pe curând! Sau cum spun turcii, gule, gule!

Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram

1 thought on “Istanbul – Tot ce trebuie să știi înainte de a ajunge

  1. Foarte bun acest articol. Felicitări pt. cața. Mulțumim frumos.
    Ma puteți ajuta cu o informație? în perioada 13-17August, vin cu avionul în Istanbul pt. niște investigații medicale, la Clinica Anadolu din apropierea Aeroportului Sabiha Gokcen.
    M-ar interesa dacă se poate sa fiu atașat după 17 August, la un grup turistic, pt. a vizita… si pt. a mă înapoia în Ro. Dacă se poate. Va rog. Mulțumesc anticipat! 🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *