Cum te prinde noul an, așa o vei duce tot anul, spune o veche tradiție. Și pentru că mi-am dorit un 2021 în care să revenim la normal, am ales să intru în noul an într-o vacanță în Istanbul, Turcia, unde să fie mai cald și unde să nu existe atâtea restricții ca acasă.
Să ne imaginăm fostul Hipodrom al Constantinopolului, capitala imperiului Bizantin. Din acest loc unde a fost circul, actuala Piața Sultanahmet, pornim în călătoria noastră în pandemie îrin Istanbul.
Restricții de pandemie în Istanbul
Până de curând Turcia era una dintre puținele țări în care se putea intra fără un test covid și totodată fără o carantinare la întoarcere. Aceste lucruri s-au schimbat chiar în timpul șederii mele în Istanbul, un oraș pe care l-am vizitat anterior chiar la începutul pandemiei.
Interacțiunea cu localnicii a fost destul de limitată, mai ales din cauza limitării circulației acestora. Surprinzător, turiștii nu sunt supuși restricțiilor. Cu toate acestea, pentru a ne deplasa în interiorul țării, pentru a intra în centrele comerciale sau pentru a folosi transportul public avem și noi nevoie de un cod de sănătate HES ce se obține printr-un sms.
Dacă este multă lume, înseamnă că sunt și obiective turistice. Avem Moscheea Albastră și în partea opusă, dacă mergeți cu mine, ajungem la Hagia Sofia care are o istorie destul de tumultoasă.
Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul
Catedrala Sfânta Sofia a fost cea mai mare catedrală a imperiului bizantin, deci o biserică creștină timp de 900 de ani. Apoi moschee a imperiului otoman timp de alți 500 de ani. A fost convertită din moschee în muzeu de către fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk pentru a-și exprima viziunea sa de secularizare a Turciei.
Înainte de a intra în moschee, practicanții se spală pe mâini, picioare, pe față, pentru a fi curați la întâlnirea cu Allah.
Acum, la 100 de ani mai târziu, actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan ia o decizie opusă: muzeul, clădire deja aflată în patrimoniul internațional UNESCO, îl retransformă în moschee. Potrivit societății civile și a opozanților președintelui Erdogan, decizia este una pur de imagine, de naționalism musulman, o accentuare a identității islamice a Turciei, în detrimentul celorlalți, pentru a-și consolida baza politică conservatoare și de extremă dreapta și pentru a distrage atenția totodată de la economia tot mai precară.
Palatul Topkapî, Istanbul
Mă îndrept spre Palatul Topkapî (Poarta cu tunuri – în traducere). Actualmente muzeu, palatul este fosta reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani. Se află în imediata apropiere a Hagiei Sofia și poate fi vizitat zilnic contra unei sume de 100 de lire turcești (aproximativ 54 de lei).
Sunt într-o piață din zona Sultanahmet și văd o coadă ce-mi amintește de vremurile grele. Aproximativ 300-400 de persoane stau liniștiți la un rând de cel puțin 100 de metri. Dau să văd despre ce este vorba: bilete la loto!
Bazarul Egiptean din Istanbul
Ajung la bazarul cu mirodenii: Bazarul Egiptean. Este al doilea ca mărime după Grand Bazar și era dedicat până de curând condimentelor. Vânzătorii mi s-au părut, ca în tot orașul, enervant de sâcâitori și stresant de prietenoși. Toți te vor întreba de unde ești și îți vor spune câteva cuvinte sau expresii pe care le-au învățat din limba ta. Când le răspundeam că sunt din România, îi și auzeam: ce faci? bine! Vor trage de tine să le vezi marfa. Odată intrat în prăvălia lor, te invită la un ceai și nu te vor lăsa să pleci. Îți vor prezenta toată marfa și tot cumperi ceva.
Am și câteva ponturi: nu cumpăra de pe aleile principale ale bazarului. Datorită chiriilor, au cele mai mari prețuri. Și nu intreba niciodată how much! Neguțătorilor le place să negocieze, nu să ofere informații. Negociează. Prețurile reale sunt cam un sfert sau o treime din prețul anunțat inițial.
Nu am scăpat din bazar până nu am cumpărat mirodenii de aproximativ 200 de lei. Mi-am luat papornița pe umăr și am pornit să cutreier în continuare orașul.
Basilica Cisternă sau Palatul Scufundat
Nu departe de Hagia Sofia se află Palatul Scufundat sau Basilica Cisternă. Basilica aproviziona cu apă Palatul Imperial și clădirile adiacente și este locul în care s-au turnat mai multe scene din filme celebre. Închisă momentan, ea trebuie vizitată neaparat.
O iau pe jos pe podul Galata, trec pe lângă pescari cu destinația: Turnul Galata, de unde se vede întreg orașul.
Scările Kamondo din Istanbul
Și am ajuns la Scările Kamondo. O veche legendă urbană ne povestește despre copiii familiei Kamondo cărora le era destul de greu să ajungă la școală în fiecare dimineață, ocolind destul de mult. Și pentru că părinții aveau bani, s-au gândit să le ușureze cumva drumul și le-a construit aceste scări.
Turnul Galata din Istanbul
Ca să admiri incredibila priveliște din turnul Galata, te costă 30 de lire (aproximativ 16 lei).
Turnul are și el istoria lui. Construit de genovezi, este singurul care a mai rămas în picioare până în zilele noastre din cele 24 de turnuri construite cu scopul de a proteja orașul față de atacurile dinspre mare. Ulterior, în perioada otomană el a fost folosit drept depozit pentru șantierul naval, închisoare și apoi ca turn de veghe pentru incendii.
Istanbulul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente: Europa și Asia. Iau un vapor al companiei de transport în comun și mă îndrept pe calea apei spre… Asia. Este cea mai ieftină călătorie: 3 lire turcești, aproximativ un leu și jumătate.
Lockdown-ul aplicat localnicilor s-a simțit imediat. Străzile, pustii, inspiră un vibe aproape apocaliptic.
Revenim în zona europeană, în Sultanahmet, orașul vechi. În zona turistică este și Moscheea Albastră, cunoscută oficial ca Moscheea Sultanului Ahmed. Are 21.000 de panouri de faianță de culoare albastră, o capacitate de 10.000 de persoane și 260 de ferestre.
Odată ajuns înăutru descopăr că interiorul parcă nu este ce ar fi trebuit să fie și aveam impresia că am intrat în cu totul altă moschee, că am greșit locul. M-am tot uitat la fotografiile de pe internet și la cum arată moscheea și parcă este cu totul diferit. Apoi mi-am dat seama că stâlpii de susținere, mascați, și care schimbau complet peisajul, erau puși pentru renovarea și consolidarea clădirii. Cupola ce ar fi trebuit s-o vedem este de fapt acoperită.
Pierre Loti, punct de belvedere
Sunt mai multe locuri de unde poți vedea orașul de sus, unul dintre ele fiind Pierre Loti. Se ajunge cu telefericul. Te așezi la o terasă, bei o cafea sau pur și simplu vii aici să îți faci câteva poze de instagram și să te bucuri de căldura soarelui.
De aici, de sus, îmi iau la revedere de la Istanbul. Am fost o dată, de două ori și sper, în curând, să ajung și în locurile pe care nu le-am putut vizita încă din cauza timpului scurt și a restricțiilor impuse de pandemie.
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram
1 thought on “Istanbul, tot ce trebuie să vizitezi!”