De această dată #teiaucumine la Oradea, un oraș care nu pare a fi din România…
Nu este pentru prima oară când ajung la Oradea dar este prima oară când văd orașul iarna. De astă vară, când am fost aici ultima dată, Oradea parcă s-a făcut și mai frumoasă. Mult mai multe clădiri sunt deja reabilitate și totul aici se dezvoltă uimitor de repede. Îmi aduc aminte și acum de zilele călduroase de astă vară…
Palatul Vulturul Negru din Oradea
Multe dintre obiective turistice ale Oradei sunt în Piața Unirii. Aici înainte era Piața St. Ladislau sau Piața Mică ce ulterior a fos renovată. Cea mai de seamă și monumentală clădire este Palatul Vulturul Negru.
Oradea este orașul cu cel mai bogat patrimoniu de edificii construite în stilul Art Nouveau, cu 20 de clădiri clasate drept monumente istorice, reprezentativ fiind palatul Vulturul Negru. Vi se pare că seamănă cu galeria Viitorio Emanuele din Milano? Așa și este! Cei doi arhitecți care au proiectat în stil secession palatul, au construit această galerie inspirați fiind de vestita galerie milaneză. Galeria din Oradea ajunge așadar să fie, până la urmă, cel mai vechi mall din România.
Întreg ansamblul a fost inaugurat cu fast în 1908 și a fost construit în nu mai puțin de 2 ani. Decorat cu motive tradiționale, Palatul Vulturul Negru are de fapt două vitralii cu doi vulturi, nu unul, cum se crede. Unul este deasupra intrării principale și altul este pictat pe un vitraliu înăuntrul galeriei.
Biserica cu Lună din Oradea
Tot în Piața Unirii este și Biserica cu Lună. Are și un hram. Este o biserică ortodoxă: Adormirea Maicii Domnului.
Până să intru înăuntru, stau să mă uit la mecanismul aflat în turla bisericii ce pune în mișcare o sferă cu diametrul de un metru. Sfera, vopsită în galben și negru se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii și oferă astfel bisericii o unicitate în toată Europa. Este, deci, de vizitat.
Odată intrat, am prins un botez. Chiar dacă biserica este creștin ortodoxă, nu am putut să nu constat că sunt amplasate bănci pe care enoriașii stau în timpul slujbelor, specifice bisericilor catolice și greco-catolice.
Casa Darvas – La Roche din Oradea
Aproape de Piața Unirii, pe malul Crișului Repede este și Casa Darvas – La Roche, primul muzeu dedicat curentului Art Nouveau din România, o sub-secție a Muzeului orașului Oradea. Biletul de intrare este 10 lei și cu el aveți acces la toate expozițiile dedicate interioarelor orădene La Belle Epoque, la proiecțiile de tip video mapping dar și la spațiile atelierelor de manufactură ale artiștilor locali. Bonus, foarte important, puteți veni cu aparatele foto și vă puteți face super-fotografii folosindu-vă de aceste interioare de epocă.
După un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată, vila construită în stilul secesion vienez a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă care acum găzduiește Muzeul art nouveaux și care este pregătită să își primească vizitatorii orădeni și din întreaga lume.
Vila s-a redeschis pe 20 august 2020 și tot mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul art nouveaux din material de lemn de esență tare.
Biletul de intrare este 10 lei și cu el aveți acces la toate expozițiile dedicate interioarelor orădene la belle epoque, la proiecțiile de tip video-mapping dar și la spațiile atelierelor de manufactură ale artiștilor locali.
Bonus, foarte important: puteți veni cu aparatele foto și vă puteți face super-fotografii folosindu-vă de aceste interioare de epocă.
Palatul Moskovitz Miksa
Plec bucuros că am făcut o groază de fotografii tocmai bune de instagram și o iau la pas spre strada pietonală, Calea Republicii – fostă Nagy utca, fostă Fo utca, fostă Rakoczi utca și fostă strada Regele Ferdinand. Aici sunt cele mai multe palate de tip secession, unul foarte des fotografiat fiind Palatul Moskovits Miksa, ridicat la comanda inginerului cu același nume, propietarul uneia dintre cele mai importante întreprinderi din Oradea începutului de secol XX – Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mor și fiul.
Tot în Oradea descopăr Pavlova, o delicioasă prăjitură cu bezea și fructe de pădure.
Dealul Ciuperca sau Dealul Oradiei
Se întunecă deja și iau taxi-ul spre dealul Ciuperca sau dealul Oradiei, cum i se mai spune, unul dintre cele mai înalte puncte de belvedere, la poalele căruia este orașul.
Sunt minus 8 grade și se resimt aproape minus 12 grade, motiv pentru care nu stau mult. Tot acolo este și un restaurant unde decid să mă încălzesc la un ceai și să cinez.
Și gata pe seara asta, la cazare cu mine! Că mâine e… e deja o nouă zi.
Beau cafeaua și îmi tot stă mintea la prăjitura de ieri. Așa că iau drumul cofetăriei din nou, mai ales că o voi mânca dimineață. Plus că am pregătit un program cu destul de multă mișcare.
Băile Felix, la 9 km de Oradea
Și dacă tot am ajuns la Oradea era și imposibil să nu fug 9 km depărtare la Băile Felix. Distanța este foarte mică, sunt multe mijloace de transport în comun cât și taxiuri. Pe mine m-a costat taxiul undeva la vreo 30 de lei.
Revin în centrul Oradei unde aveam de gând să urc și până în Turnul Primăriei. Ghinion. Închis pentru renovare. Zâmbesc că am scapat de cele 250 de scări de urcat și mă îndrept spre următorul obiectiv turistic pe care doream mult să-l vizitez.
Sinagoga Neologă Sion
Sinagoga Neologă Sion este o clădire emblematică pentru istoria și cultura comunității locale. Templul a fost construit de către evreii reformiști din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Pe lângă această Sinagogă, vă recomand să vizitați și Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, deschis în cealaltă Sinagogă, cea Ortodoxă, un muzeu de o mare încărcătură emoțională.
Cetatea Oradea
Punctul zero al vieții culturale din Oradea: Cetatea Oradea. Este una dintre puținele cetăți bastionare care au mai rămas pe actualul teritoriu al țării și totodată emblema orașului.
Se spune că era o cetate greu de cucerit mai ales datorită șanțului cu apă termală ce-o înconjura.
A fost ridicată în stil renascentist și baroc și reconstruită în formă de pentagon, pentru a-i ține departe pe turci, înainte de ridicarea celor cinci bastioane, exact pe locul în care, inițial, regele Ladislau al Ungariei construise o mănăstire închinată Sfintei Fecioare Maria. Palatul Princiar, palatul renascentist, cel care a supraviețuit vremii este astăzi renovat și transformat în Muzeul Orașului Oradea.
În complexul cultural au fost amenajate o serie de expoziții permanente și temporare, galerii de artă și ateliere de meșteșugari. Intrarea în muzeu este 10 lei.
Fără de final…
Oradea este de vizitat în absolut toate anotimpurile și cu siguranță voi mai reveni și eu…
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram