Invazia Ucrainei de către Rusia continuă să aibă un impact asupra călătoriilor globale, cu întreruperi tot mai mari ale serviciilor aeriene. Uniunea Europeană a închis duminică 27 februarie întreg spațiul aerian din cele 27 de țări ale sale pentru avioanele rusești, în urma unui flux constant de anunțuri de închidere a spațiului aerian din partea țărilor membre în weekend. Ca răspuns la interdicția UE, Autoritatea Aviației Civile Ruse a anunțat în ziua următoare că și-a închis spațiul aerian transportatorilor din 36 de țări.
Regatul Unit și-a închis și el spațiul aerian pentru aeronavele rusești, Rusia răspunzând cu propria interdicție pentru Marea Britanie. Și spațiul aerian canadian este închis operatorilor de aeronave ruși.
Numărul de zboruri anulate către și dinspre Aeroportul Internațional Sheremetyevo din Moscova s-a clasat pe cel mai mare loc la nivel mondial, luni la mijlocul zilei, când guvernele occidentale au închis spațiul aerian aeronavelor rusești.
Unul din cinci zboruri de plecare și de sosire din Sheremetyevo, cel mai mare aeroport din Rusia, au fost anulate încă din prima zi de restricții.
Cu doar o săptămână anterior, spațiul aerian al Ucrainei s-a închis în urma invaziei ruse. Vecina Ucrainei, Republica Moldova, și-a închis și ea spațiul aerian și, la fel, o parte din Belarus.
Conflictul ar putea redesena harta aeriană a lumii.
Între timp, Administrația Federală de Aviație a guvernului SUA le-a spus piloților americani săptămâna trecută să evite „întreaga țară a Ucrainei, întreaga țară a Belarusului și o porțiune de vest a Rusiei”.
Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene, cunoscută sub numele de EASA, a avertizat și ea despre un „risc ridicat” pentru aeronavele civile care zboară în apropierea graniței cu Ucraina.
Multiple țări, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, și-au sfătuit cetățenii să părăsească Ucraina, iar atât SUA, cât și Marea Britanie au sfătuit să nu se călătorească în Ucraina și Rusia.
Iată ce știm despre cum ar putea fi afectate călătoriile în Europa de Est și Rusia în urma conflictului:
Mai putem zbura în Europa de Est?
Traficul aerian continuă să se deplaseze în afara zonelor grav afectate. Pe lângă granița cu Rusia, Ucraina se învecinează și cu Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.
EASA și-a dublat dimensiunea zonei de avertizare din jurul Ucrainei pe 25 februarie, temându-se că „rachetele cu rază medie de acțiune vor pătrunde în spațiul aerian controlat”.
Zona s-a extins de la 100 de mile marine la 200 de mile marine de granița ucraineană cu Rusia. EASA spune că zona extinsă are în vedere „riscul reprezentat de amenințarea cu lansări de rachete către și dinspre Ucraina”.
Moldova și-a închis spațiul aerian, în timp ce Belarus a interzis zborurile deasupra unei părți a țării.
Toate țările care se învecinează cu Ucraina se aflau deja pe lista de nivel 4 a Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a destinațiilor cu cel mai mare risc pentru Covid-19 pentru călătorii. De asemenea, guvernul SUA avertizează împotriva călătoriilor în Belarus și Moldova din cauza conflictului.
Consilierul de turism din Florida, Gwen Kozlowski, specialist în călătorii în Europa Centrală și președinte al agenției de turism Exeter International, a declarat că agenția ei a avut întrebări de la călători legate de viitoare călătorii în Polonia. “Avem oaspeți care călătoresc la sfârșitul lunii martie și până în aprilie în Polonia, dar acest lucru este este peste o lună. Este imposibil de spus acum cum va evolua asta. Practic suntem în modul așteptare”, a spus Kozlowski prin e-mail.
Przemysłlaw Marczewski, un reprezentant al Organizației Naționale de Turism polonez, a declarat pe 25 februarie că „călătoria în Polonia este lină, iar granițele Republicii Polone cu țările învecinate nu sunt închise”. Marczewski a menționat că granițele terestre ale Poloniei cu Ucraina au fost deschise refugiaților și că industria călătoriilor îi sprijină pe cetățenii Ucrainei cu cazare temporară în hoteluri. Turiștii care intenționează să viziteze Polonia pe termen scurt sunt sfătuiți să rezerve cazare în avans, „deoarece o parte a infrastructurii hoteliere poate fi alocată celor care au nevoie”.
Zborul meu ar trebui să se desfasoare deasupra spațiului aerian ucrainean. Va fi redirecționat?
Dacă zburați pe o rută care de obicei traversează spațiul aerian blocat în prezent, compania aeriană va redirecționa zborul.
Imaginile din 24 februarie de la instrumentul de urmărire a aeronavelor ADS-B Exchange au arătat spațiu aerian gol deasupra Ucrainei și graniței sale cu Rusia.
„Pentru aviație, siguranța este întotdeauna prioritatea principală”, a declarat Willie Walsh, directorul general al organismului de transport aerian al Asociației Internaționale a Transportului Aerian, într-o declarație transmisă CNN Travel pe 24 februarie. „IATA ajută la facilitarea schimbului relevant și în timp util de informații cu companiile aeriene din surse guvernamentale și neguvernamentale pentru a sprijini companiile aeriene în timp ce își planifică operațiunile în jurul închiderii spațiului aerian în Ucraina și în părți ale Rusiei”.
Mai pot călători în Rusia?
Diferite țări, inclusiv România, au emis avertismente cu privire la călătoriile în Rusia din cauza conflictului actual. Restricțiile actuale de zbor in spațiu aerian fac, de asemenea, dificile călătoriile către și dinspre Rusia. Spațiul aerian rusesc de la granița cu Ucraina este închis pentru zborurile civile. Există, de asemenea, unele restricții pentru zborurile interne în Rusia.
Spațiul aerian al UE este închis pentru aeronavele rusești, la fel ca și spațiul aerian din Marea Britanie și Canada. “Aceste aeronave nu vor mai putea ateriza, decola sau survola pe teritoriul Uniunii Europene. Acest lucru se va aplica oricărui avion”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 28 februarie, confirmând știrea. Începând cu 28 februarie, spațiul aerian rusesc este închis pentru 36 de țări.
Pe lângă Marea Britanie, care a fost interzisă în spațiul aerian rusesc, toate țările UE, inclusiv România, Franța, Italia și Spania, sunt acum împiedicate să opereze în spațiul aerian rus.
Departamentul de Stat al SUA a emis un aviz de nivel 4: Nu călătoriți in Rusia în ianuarie, actualizat pe 28 februarie, invocând „atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina, potențialul de hărțuire împotriva cetățenilor americani de către oficialii guvernului rus de securitate, capacitatea limitată a ambasadei de a ajuta cetățenii americani în Rusia”, precum și Covid-19 și alți factori.
Regatul Unit și-a actualizat avizul pentru cetățeni pe 28 februarie, extinzând un avertisment împotriva călătoriilor în anumite părți ale Rusiei la sfaturi împotriva tuturor călătoriilor în Rusia.
Cetățenii canadieni sunt sfătuiți să evite călătoriile neesențiale în Rusia din cauza conflictului și să evite orice călătorie pe o rază de 50 de kilometri de granița cu Ucraina.
Între timp, popularul autor de călătorii Rick Steves, care organizează tururi, a anunțat joi că anulează excursiile în Rusia pentru restul anului. „Misiunea noastră (Europa lui Rick Steves) este să îi ajutăm pe americani să înțeleagă lumea prin călătorii”, a scris Steves pe Twitter. „Dar când aducem călători în Rusia, aducem și dolarii lor – dolari care ar sprijini agresiunea lui Putin. Acum am anulat toate circuitele din 2022 din Rusia”.
Cât timp vor fi afectate călătoriile?
Situația din Ucraina se mișcă rapid. Nu este clar cât timp va fi afectat spațiul aerian deasupra Ucrainei, Moldovei, Belarusului sau al Rusiei. Potrivit avizului de călătorie al guvernului Regatului Unit, restricțiile privind zborurile interne în Rusia din prezent sunt în vigoare până pe 2 martie.
Vă aștept cu video-uri din călătorii pe canalul de YouTube #teiaucumine Informații și știri din turism de ultimă oră găsiți pe pagina de Facebook iar poze din călătorii pe profilul de Instagram
Îți mai recomand:
-
Războiul din Ucraina: Cât costă închiderea spațiului aerian pentru industria călătoriilor?
-
Bali intenționează să elimine carantina și să ofere vize la sosire pentru călătorii, din 14 martie
-
Războiul Rusiei asupra Ucrainei va afecta călătoriile vara aceasta în Europa?
-
Cipru va plăti cheltuielile de spitalizare și hrană pentru turiștii care se vor infecta în timpul sejurului
-
De ultimă oră: se redeschide transportul internațional și se deschid plajele și terasele de la 1 iunie